Hitfeiten

Week 10

the Chartsman bedankt bij deze Jeroen Hoogers voor de diverse bijdragen aan de hitfeiten van deze week.


Met It wasn't me staan Shaggy en Ricardo "RikRok" Ducent voor de 3e week op nummer 1.
De laatste plaat die minstens 3 weken op nummer 1 stond, was Can't fight the moonlight van LeAnn Rimes. Daar tussendoor stonden 3 andere platen op nummer 1 en de laatste keer dat 3 nummer 1-hits achter elkaar maximaal 2 weken op nummer 1 stonden, was in oktober vorig jaar:

 1x#1 Could I have this kiss forever
 2x#1 Que si, que no
 2x#1 Beautiful day

Als je dit keer niet meetelt, omdat de plaat van Jody Bernal eerder ook al op nummer 1 stond, dan is het in mei 2000 geweest:
 2x#1 Never be the same again
 2x#1 Oops! I did it again
 2x#1 It's my life


Met You staat Judith inmiddels voor de 5e week op rij op nummer 2. Het record is 8 weken en staat op naam van Que si, que no van Jody Bernal. Daarnaast stond ook Non non rien n'a changé van Les Poppys in totaal 8 weken op nummer 2.
Van de platen die nummer 1 nooit gehaald hebben, sto Een compleet overzicht van de platen die het langst op nummer 2 hebben gestaan, vind je achter deze link.


How many licks? van Lil' Kim en SisQó stijgt van 7 naar 5. Het is voor SisQó een hernieuwde kennismaking met de top 5, want een klein jaar geleden stond hij daar ook al met Thong song.
Voor Lil' Kim is het de eerste top 5-hit.


Op 16 december 2000 kwam op nummer 40 Hey baby (Uhh, ahh) van The Cooldown Café Featuring D.J. Stefan binnen. De week erop bleef de plaat er staan en was daarna verdwenen. Een eendagsvlieg, zou je verwachten.
De plaat is inmiddels echter uitgegroeid tot een après-skihit en carnavalskraker en kwam 5 weken geleden opnieuw binnen in de Top 40. Nu, in de 8e week, stijgt hij zelfs met superstip van 13 naar 8.

De vraag is nu waar dit gaat eindigen. Als de verkopen na de carnaval op zijn gehouden, zal volgende week de unieke situatie kunnen ontstaan, dat een plaat die nauwelijks airplay heeft, in de Top 40 hoger staat dan in de Mega Top 100, want door de superstip van deze week, mag de plaat volgende week nog niet zakken!


Usher Raymond, zoals hij volledig heet, stijgt deze week 7 plaatsen met Pop ya collar en wel naar #10.
Het is, na You make me wanna in 1997, de 2e Top 10-hit voor Usher.

Usher heeft een goed productieteam om zich heen verzameld. Jermaine Dupri en Babyface zijn niet de minste namen. Deze grootheden produceerden ook Usher's nieuwe album All about you.
Jermaine Dupri produceerde o.a. al voor Kris Kross en Mariah Carey. Met haar zong hij ook het duet Sweetheart.
Babyface heeft een eigen platenlabel, LaFace. Hij produceerde al voor bijvoorbeeld TLC, Toni Braxton en Eric Clapton. Babyface scoorde zelf ook in de Top 40: samen met Stevie Wonder zong hij How come, how long naar nummer 2.


Het nevenproject van Eminem, the Dirty Dozen (je schrijft D12), gaat deze week 5 plaatsen verder de goede richting in en belanden op nummer 11. De vijf bevriende MC's uit Detroit brachten hun hit Shit on you uit als eerste single op het eigen label van Eminem, Shady Records. Eminem scoort echter zelf geen hit met dit nummer. Hij staat op de single namelijk enkel op een stickertje vermeld, dat niet op elke persing van de single geplakt is.


Vorige week zakte Inner smile van Texas van 23 naar 24 en het leek erop dat de aftocht richting de uitgang van de Top 40 was ingezet. Deze week stijgt de plaat opeens 10 plaatsen naar nummer 14.
De stijging in de Top 40 staat niet op zichzelf, want ook in de Mega Top 100 stijgt de plaat 10 plaatsen (naar 27), waren het niet dat hij daar vorige week nog 9 plaatsen steeg.


De single You've got my love van de uit Amsterdam afkomstige Bastian stijgt deze week van 22 naar 17. Zijn grote voorbeelden zijn o.a. Herbie Hancock (vooral bekend van zijn Top 10-hit Rock it (1983) en Daft Punk (dat dit jaar nog scoorde met One more time).
De originele videoclip van You've got my love laat diverse mensen in t-shirts zien, waarop gedeelten van de songtekst te lezen zijn.


De Alarmschijf van deze week is al op nummer 19 te vinden. In de 2e week stijgt I'm like a bird van Nelly Furtado namelijk 10 plaatsen.
Het is de eerste Alarmschijf voor deze jonge zangeres.


De Alarmschijf van vorige week, Jaded van Aerosmith stijgt in de 2e week door van 21 naar 33.
Ondanks een releasedatum van 5 maart, is de single op 2 maart al in diverse winkels gesignaleerd. Deze 2 dagen verkoop levert de plaat een teleurstellende 78e positie in de Mega Top 100 op. Zou de plaat beperkt verkrijgbaar zijn geweest of zou het een voorteken van een niet al te grote hit zijn?


Vorige week steeg Silence van Delerium featuring Sarah McLachlan opeens week van 15 naar 12. Deze week moet de plaat het ontgelden, want hij dondert 10 plaatsen omlaag en komt op 22 terecht.


De hoogste binnenkomer is Where the nightingales sing van BZN.
Het nummer is een bewerking van Where the churchbells still ring, één van de nummers van het gloednieuwe album Out in the blue, dat in de Album Top 100 van 62 naar 4 gaat.

Where the nightingales sing is de 54e hit voor BZN en daarmee is de groep de act met de meeste Top 40-hits allertijden. Ze hebben hier wel bijna 35 over gedaan. De vorige hit was Mexican night in september 1998.
De single komt 'slechts' op 26 binnen als je in je achterhoofd houdt dat hij qua verkopen in de Top 10 zou staan, maar door een gebrek aan airplay zo laag eindigt.

De volledige opbrengst van deze single gaat naar Giro 800 t.n.v. de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam. Het zou wel triest zijn als de groep 'dankzij' die brand voor het eerst in 17 jaar weer eens in de top 5 zou staan.


Vorige week bleef The storm is over now van R. Kelly op nummer 1 in de Tipparade staan.
Dit gebeurt niet vaak, vooral omdat vroeger de nummer 1 in de Tipparade de Alarmschijf was, maar sinds de nieuwe manier van samenstellen van de Top 40, is de waarde van de Tipparade sterk gedevalueerd en gebeurt het steeds vaker dat tip 1 niet de plaat is waarvan verwacht wordt dat het een kneiter van een hit gaat worden.
Een andere reden van de devaluatie is het alleen meenemen van platen die in de playlist van Radio 538 en TMF voorkomen, terwijl het van te voren al duidelijk was dat Where the nightingales sing van BZN een dikke hit zou worden, maar niet in de Tipparade werd geplaatst.

Afijn, Robert Kelly scoort zijn 14e hit; de opvolger van de #4-hit I wish. Zijn eerste notering is alweer ruim 9 jaar geleden: She's got that vibe.


De 25-jarige Gert-Jan Mulder uit Amsterdam, die we beter kennen als Brainpower, zakt met De vierde kaart in de vijfde week van 31 naar 34.
Het zag er eerst niet naar uit dat de single een lang hitparadeverkoop zou hebben, want in de 2e week zakte de plaat al. De vierde kaart is de 2e single van zijn debuutalbum Door merg & brain. Dit album was 2 weken geleden Album van de week. De titeltrack van dit album was eerder al op single uitgebracht, maar bleef hangen in de Tipparade.


Het Nederlandse repertoire heeft het moeilijk in de Top 40. Door het gebrek aan airplay weten maar weinig Nederlandstalige platen de lijst te bereiken. Holland & Holland hadden vorige week echter voldoende verkopen op met Bolletjes in mijn hol op #35 binnen te komen. Nu het carnaval echter voorbij is, zakt de plaat naar nummer 37.

Bolletjes in mijn hol is naast Schudden en How many licks één van de 'smerige' platen in de Top 40 van deze week.


Op nummer 39 vinden we een debutant. Het is Wheatus, dat met Teenage dirtbag, de debuutsingle, direct een hit scoort.


De verdwenen platen:

Top 40:

39 40  2 You and me LL Cool J ft. Kelly Price
38 33  4 Everytime you need me Fragma featuring Maria Rubia
32 21  8 We are alive Paul van Dyk

Tipparade:

 5 Over Re-play
 7 Easy tonight Five For Fighting
 8 You are my high Demon vs Heartbreaker
11 Hate to say I told you so the Hives
12 This is reality Anita Doth
15 Autumn Green Lizard
16 If you're gone Matchbox 20
17 This could be heaven Seal


Binnenkomers in de Tipparade:

13 Don't let me.. Britney Spears (12/3)
14 Cowboys and kisses Anastacia (12/3)
21 The morning after PostMen
22 Don't stop the music Lionel Richie
25 Straight up Chante Moore
26 Whole again Atomic Kitten
27 Everything and more Krezip
28 Rendezvous Craig David (19/3)
29 All for you Janet Jackson (26/3)
30 Survivor Destiny's Child (2/4)


Tot zover deze week,
the Chartsman