Hitfeiten

Week 9

the Chartsman bedankt bij deze Jeroen Hoogers voor de diverse bijdragen aan de hitfeiten van deze week.


Met It wasn't me staan Shaggy en Ricardo "Rikrok" Ducent voor de 2e week op nummer 1. It wasn't me kun je rekenen tot een duet tussen Shaggy en Ricardo en de laatste keer dat er een duet op nummer 1 stond was vorig jaar september, toen Could I have this kiss forever van Whitney Houston & Enrique Iglesias 1 week de Top 40 aanvoerde.


Nobody wants to be lonely van Ricky Martin with Christina Aguilera stijgt deze week van 10 naar 4.
Voor Christina is het de 2e Top 5-hit, na de #2-hit Genie in a bottle uit oktober 1999.
Voor Ricky is het ook de 2e Top 5-hit. De vorige was Maria uit juli 1997, die toen #5 bereikte. Deze 4e positie is de hoogste uit de carrière van Ricky.


Terwijl de verkopen verder afnemen, stijgt door de airplay Stuck in a moment you can't get out of van U2 opnieuw de Top 10 in. In de 7e week gaat de plaat namelijk van 11 naar 9.


De jongere zus van Katja Schuurman, Birgit, stijgt met haar single naar #10 en scoort haar eerste top 10-hit. Het succes van de single is vooral te danken aan de vele airplay. De single werd op de radio namelijk in het beginstadium benoemd tot BNN/TROS "Keihard voor je kanusschijf". Na de singles A little famous, Maybe the wine en Shy die zij opnam voor platenlabel Mercury is Birgit overgestapt naar Virgin. Een goede stap, want ze is nu niet meer 'a little famous', ze staat in de Top 40. Dat lukte haar niet met haar eerste drie singles. Alleen A little famous haalde de Tipparade.


De op 1 na langstgenoteerde plaat stijgt deze week opeens weer met stip. Silence van Delerium featuring Sarah McLachlan stijgt in de 15e week namelijk van 15 naar 12.
De laatste keer dat een plaat die 15 weken of langer steeg, was Que si, que no van Jody Bernal, die op 13 januari 2001 in z'n 28e week van 28 naar 24 ging.


Het meest gehoorde nummer dit carnaval is wel Hey baby (Uhh, ahh) van The Cooldown Café Featuring D.J. Stefan. De plaat heeft verkopen van een Top 5-hit gehad, maar kwam door de airplay (beter gezegd: het gebrek aan airplay) tot nog toe niet hoger dan nummer 17. Deze week stijgt hij alsnog door naar nummer 13.


Nadat ATC al in heel Europa een hit had gescoord met Around the world la la la la la ging Nederland eindelijk overstag. Hier was echter wel een Alarmschijf en in mindere mate een BNN/TROS "Keihard voor je kanusschijf" voor nodig. De groepsleden zijn afkomstig uit diverse landen, waaronder Nieuw Zeeland, Australië en Italië.
Het nummer van ATC is echter sterk genoeg om 'around the world' te gaan, want inmiddels is de groep gesignaleerd in de Billboard Hot 100. In de USA heeft de single toekomst. In de Top 40 zakt hij deze week van 9 naar 15.


De 34-jarige Italiaanse DJ Mauro Picotto, die eerder al succesvolle remixen maakte voor de 49-ers en Cappella, stijgt deze week opeens weer met zijn nummer Komodo van 26 naar 19. Vorige week zakte de plaat een plaats, terwijl de verkopen stegen (de plaat ging omhoog in de Mega Top 100).
Het kan zijn dat je het nummer Komodo ook kent onder de naam Save a soul. In het nummer komt deze zin ook in de tekst voor. Op de single staat deze zin echter niet als ondertitel vermeld.


Safri Duo weet in de 4e week week 2 plaatsen winst te boeken met hun Played-a-live (The bongo song). Opvallend is dat deze act uit Denemarken komt. Er zijn deze week veel verschillen nationaliteiten vertegenwoordigd in de Top 40. Naast de gebruikelijke Amerikanen, Britten en Nederlanders zien we o.a. Portugezen (Rui Da Silva. en Nelly Furtado), Italianen (Alessandro Safina, Mauro Picotto en Planet Funk), Ieren (U2), een Jamicaan (Shaggy), een Canadese (Sarah McLachlan) en een Duitser (Paul van Dyk).


De hoogste binnenkomer vinden we deze week op nummer 22. Na 4 weken op rij met Top 10-entries is dat toch wel weer even wennen.
Die binnenkomer is You've got my love van Bastian, de 538 Dance Smash van vorige week. Deze Bastian scoort hiermee zijn eerste hit.
De afgelopen weken kreeg ik meerdere keren de vraag of ik wist welke plaat het was waarbij je in de videoclip steeds vrouwenborsten in een t-shirt ziet; welnu: Dat is dit nummer van Bastian.


Het is niet zo verwonderlijk dat de single van Anouk verder zakt deze week van #18 naar 23. De verkopen zijn namelijk vrijwel opgedroogd, zoals de Mega Top 100 notering (#79) verklaard.
De airplay zal dan wel onverminderd hoog zijn, zullen we maar zeggen. De single zal vooral door de fanschare van Anouk gekocht zijn, omdat de versie van Don't die nu in de Top 40 staat een speciale remixversie is van het nummer.
De plaat is geremixed door R.R. Stotijn, alias the Anonymous, een bandlid van PostMen. Op het inmiddels met meervoudig platina bekroonde album Urban solitude is vanzelfsprekend de albumversie te vinden.


Op nummer 29 debuteert Nelly Furtado met I'm like a bird. Dit is een andere Nelly dan de Nelly van (Hot s+++) Country grammar. Deze Nelly is namelijk een zangeres en Nelly is een rapper. Zijn nieuwe single heet E.i. en staat deze week in de Tipparade.


Met Luna gaat Alessandro Safina langzaamaan richting de uitgang van de Top 40, want in de 17e week zakt de plaat van 24 naar 30. Het album Insieme a te staat echter deze week wederom op nummer 1 in de Album Top 100. De plaat staat nu 11 weken op nummer 1.
Vorig jaar zomer stond Nothing less van Krezip 10 weken op rij op nummer 1. De laatste keer dat een album 11 weken of langer op nummer 1 stond, was in de zomer van 1995, toen Oker van Clouseau het 12 weken op rij op nummer 1 uithield. Opvallend detail is dat de eerste 10 weken van die 12 de nummer 2 Live in concert van René Froger was, de plaat die door Oker van de 1e plaats was verstoten. Zonder Oker zou Live in concert 12 weken op rij de albumlijst aangevoerd hebben.


De Duitse DJ en tevens producer Paul van Dyk gaat deze week vier plaatsen verder richting uitgang. Met het thema van het Innercity Dance Event, dat tevens werd gebombardeerd tot de officiële track van the German Dance Awards, wilde het maar niet vlotten. De plaat begon pas te stijgen in de 5e week. Dat was ook gelijk weer de laatste week dat het nummer steeg. Het bleef steken op #21.


De Alarmschijf van deze week is Jaded van Aerosmith, dat op nummer 33 binnenkomt. De plaat staat op airplaybasis genoteerd, want hij ligt pas op 5 maart in de winkels.
De groep stond in november 1973 al in de Tipparade met Dream on, maar moest tot januari 1989 wachten tot het voor het eerst in de Top 40 stond. Dat was met Rag doll. De grote doorbraak kwam eind 1993, toen Cryin', met in de hoofdrol van de videoclip Alicia Silverstone een wereldhit werd.

Jaded is de 8e hit voor deze rockgroep en de eerste sinds I don't want to miss a thing, dat in september 1998 nummer 3 haalde en de grootste hit in de carrière van Aerosmith werd. Bovendien is Jaded na Love in an elevator (1989) en I don't want to miss a thing (1998) de 3e Alarmschijf voor de groep.


Helass voor Planet Funk gaan ze in de 3e week de verkeerde richting op met hun single Chase the sun. Ze zakken namelijk van 29 naar 34. Maar wie zijn 'ze' eigenlijk?
Planet Funk bestaat uit twee Italiaanse DJ's, aangevuld met een zangeres uit Lapland. De plaat was al BNN/TROS 'keihard voor je kanusschijf' en 538 Dance Smash. Vooral deze laatste airplay heeft gezorgd voor deze notering in de Top 40.


Toch nog een Nederlandstalige carnavalsplaat in de Top 40, want Bolletjes in mijn hol van Holland & Holland komt binnen op nummer 35.
In hoeverre dit slaat op Bolland & Bolland weet ik niet, maar de naam 'Holland' is al vaker in een artiestennaam gebruikt. Zo had je in het verleden al noteringen voor Holland Venetië Band, Jerry Hollander, Hollander, Haagse Harry & Hollandseveldse Hendrik, De Hollanders en Het Holland Duo.

Daarnaast waren er maar liefst 3 acts die zich Holland noemden, een record in de Nederlandse hitparadegeschiedenis: 3 verschillende acts met dezelfde naam. Ze scoorden allemaal maar 1 hit:
Holland (1): Hans Brinker's symphonie (1971)
Holland (2): Magic Mary (1975)
Holland (3): Aanvallen (1988)


LL Cool J timmert weer behoorlijk aan de weg. Met zijn nieuwe single kwam hij vorige week binnen als hekkensluiter en stijgt nu 1 plaats door. Hij is echter niet alleen actief op muziekgebied (hij nam al 9 albums op), ook op het witte doek is hij veelvuldig te bewonderen. Hij speelde in de film "Any given Sunday" van Oliver Stone en dit voorjaar is hij nog te zien in de film "Kingdom come". Hierin speelt hij samen met Whoopi Goldberg.
Kelly Price kunnen we inmiddels ook een echter ster noemen. Nadat ze jaren als achtergrondzangeres fungeerde voor diverse artiesten, weet ze nu ook zelf hits te scoren.


De hekkensluiter van deze week is van de latin-groep SonbyFOUR dat met Purest of pain (A puro dolor) hun eerste Top 40-hit scoren.
SonbyFOUR wordt regelmatig afgekort als SB4. Niet zo verwonderlijk, want op de single staat dit ook vermeld, waarschijnlijk als logo voor de groep.
Er is ook een Nederlandse versie van Purest of pain (A puro dolor) uitgebracht door Gordon. Deze single heet Ga dan.


De verdwenen platen:

Top 40:

38  6 11 Gravel pit Wu-Tang Clan
37  2 11 Stan Eminem featuring Dido
35  5 14 911  Wyclef Jean featuring Mary J. Blige
34 16 11 Catch Kosheen
33 15 11 Don't think I'm not Kandi

Tipparade:

 3 Liberte Parla & Pardoux
11 House some more Lock & Load
13 Broken home Papa Roach


Nieuw in de Tipparade:

24 He loves u not Rammstein
25 Playa no mo Lina
26 Give me a reason the Corrs
27 La passion Gigi d'Agostino
28 Into my life In Full Color
29 One step closer Linkin Park
30 I can't deny it Rod Stewart


Tot zover deze week,
the Chartsman