Hitfeiten

Week 8

De maandlijst over februari en de voorlopige jaarlijsten zijn nu beschikbaar op deze site.


Deze week hebben we wederom een nieuwe nummer 1-hit en wel It wasn't me van Shaggy.
Dit plaatje stond al nummer 1 in de USA en nu scoort Shaggy zijn eerste nummer 1-hit in Nederland. Tot nu toe kwam hij nooit hoger dan nummer 4 met Boombastic.

De vorige plaat die van 4 naar 1 ging was Don't speak van No Doubt op 28 december 1996.
It wasn't me was vorige week de 9e reguliere nummer 4-entry en het is inmiddels de 8e die op nummer 1 beland. Alleen Wild wild west van Will Smith bleef op nummer 3 hangen. Overigens is de vorige nummer 4-entry die wél nummer 1 haalde alweer ruim 31 jaar geleden, want het was The ballad of John and Yoko van the Beatles in juni 1969.


We zitten nu in week 8 en hebben al 5 nummer 1-hits gehad. Dit is nog nooit eerder gebeurd en we hebben dus te maken met een nieuw record!!

Daarnaast hebben we in 7 weken tijd 5 verschillende nummer 1-hits gehad. Dat is geen record (al minstens 10 keer voorgekomen), maar op zich niet normaal voor de Nederlandse hitlijsten. De vorige keer dat er in 7 weken tijd 5 verschillende nummer 1-hits waren, is nog niet zo lang geleden, want in de periode 23 september t/m 4 november 2000 stonden I turn to you, Could I have this kiss forever, Que si, que no, Beautiful day en Wêr bisto op nummer 1; de keer ervoor was begin 1996.


Slimme Schemer ft. Tido zakken met Jelle van 3 naar 4.
Het is niet de eerste hit met Jelle als onderwerp, want begin 1967 stond Jelle zal wel zien als dubbelnotering voor zowel Johnny Hoes, Karin Kent als Albert Brosens genoteerd en kwam tot nummer 7.
Toevallig of niet: Geen enkele Jelle is tot nu toe origineel geweest, want Jelle zal wel zien was een bewerking van Yellow submarine van the Beatles.


De snelste stijger is deze week How many licks van Lil' Kim feat. SisQó, dat van 32 naar 8 gaat.
Er zijn in de geschiedenis wel meer platen geweest die 24 plaatsen stegen, maar nooit eerder ging een plaat van 32 naar 8; een unieke sprong dus.


De hoogste binnenkomer vinden we deze week op nummer 10.
Het is de Alarmschijf van vorige week, Nobody wants to be lonely van Ricky Martin & Christina Aguilera.

Er was aanvankelijk onduidelijkheid over of deze plaat überhaupt wel op single uitgebracht zou worden, maar dat is dus wel gebeurd met deze nummer 10-entry als gevolg.
Voor Ricky is het de 8e hit en de opvolger van She bangs, dat eind vorig jaar tot nummer 20 kwam. Daarnaast is het zijn 4e Top 10-hit en de eerste sinds Livin' la vida loca in juni 1999.
Voor Christina is het de 5e hit, opvolger van Come on over baby (All I want is you) en bovendien de 4e Top 10-hit.


Het is deze week de 4e week op rij dat we met een Top 10-entry te maken hebben. Dat is een nieuw record!!
Eind 1998 en halverwege 1999 hebben we wel eens 3 weken op rij Top 10-entries gehad, maar 4 weken op rij is nog nooit gebeurd!!


Op nummer 19 komt D-12 binnen met Shit on you.
Het is de eerste notering voor deze act, maar er zit een 'oude' bekende in, want Eminem maakt deel uit van deze groep.


In de 4e week zakt The call van de Backstreet Boys van 15 naar 25 en het kan zelfs nog de minst succesvolle single van de Backstreet Boys worden, want tot nu toe heeft The call 106 punten gehaald en het minimumrecord staat op naam van The one, dat 111 punten haalde.


Met Pop ya collar stijgt Usher van 37 naar 27. De plaat is deze week bovendien de Alarmschijf en daardoor scoort Usher zijn 2e Alarmschijf in zijn carrière. De eerste was namelijk Nice & slow in 1998.

Door de Alarmschijf krijgt Pop ya collar deze week extra airplay, maar de afgelopen 2 weken kreeg hij juist minder airplay dan gemiddeld en dat is natuurlijk opvallend. Qua verkopen over 2 weken staat hij namelijk al op nummer 16, terwijl de Top 40 de verkopen over 1 week. Je zou verwachten dat een plaat die nu Alarmschijf is, de afgelopen weken ook al aardig wat airplay zou krijgen, maar dat is dus helemaal niet het geval.
Ditzelfde maakten we vorig jaar ook al mee met Que si, que no van Jody Bernal, dat Alarmschijf was terwijl hij op 11 in de Top 40 stond en 7 in de Mega Top 100 en Onderweg van abel, dat 11 om 6 stond.


De afgelopen weken zijn er in de officiële papieren van Mega Charts weer enkele fouten gekropen in het aantal weken dat bepaalde platen in de Top 40 staan. Opvallend, want een computer kan toch wel tellen? Er zouden geen mensenhanden meer aan de lijst komen...
Afijn, de platen waarbij het aantal weken niet klopt zijn:
* 12 I know Birgit => 6 moet 5 zijn
* 17 Hey baby The Cooldown Café => 7 moet 6 zijn
* 36 Everytime you need me Fragma => 4 moet 3 zijn.


Op nummer 39 debuteert Ratty met Sunrise (here I am).
In het verleden zijn al hits geweest over o.a. 'the sun', 'de zon', 'le soleil', 'sunshine' en 'zonnestralen', maar nooit eerder haalde een plaat over 'sunrise' de Top 40.
Alleen Eric Carmen bleef in 1976 in de Tipparade steken met Sunrise, maar dat werd dus geen hit.


Op nummer 40 komt You and me van LL Cool J ft. Kelly Price binnen.
Voor LL Cool J is het inmiddels de 9e hit en de eerste sinds Phenomenon uit 1997. Ladies Love Cool James stond echter op 10 oktober 1987 al voor het eerst in de Top 40 genoteerd en heeft inmiddels dus een hitcarrière van ruim 13 jaar.
Voor Kelly Price is het de 3e hit. Moest ze tussen haar 1e en 2e hit nog ruim 2 jaar wachten, nu zat er slechts 5 weken tussen de hits. De vorige was Heartbreak hotel, dat in januari op nummer 35 bleef steken.

You and me is inmiddels de 4e hit met deze titel. Eerder scoorden Albert West en Spargo al een hit met You and me (Spargo kwam zelfs tot nummer 1) en Cappella met U & me.


De verdwenen platen:

40 36  3 Operation blade (Bass in the place London..) Public Domain
34  2 14 Independent women part I (Charlie's Angels OST) Destiny's Child
33  7 11 Walking away Craig David
31 18 10 Summer rain Juan Wells


Tot zover deze week,
the Chartsman