Hitfeiten

Week 5

In de Top 40 van week 5 gebeuren enkele zaken die niet helemaal juist zijn, vandaar dat er deze week redelijk wat kritiek op de Top 40 te vinden is in deze hitfeiten.


In de 3e week stijgt Ms. Jackson van OutKast door naar nummer 1.
We zitten nu in week 5 en hebben dit jaar al 3 nummer 1-hits gehad. Dit gebeurde voor het laatst in 1999, toen na 3 weken Emilia, Cher en the Offspring al op 1 hadden gestaan; de keer daarvoor was 1995.


Love don't cost a thing van Jennifer Lopez moet de nummer 1-positie inleveren en dit komt mede door de (vervroegde) release van haar album J. Lo.
Dat album komt overigens binnen op nummer 4 in de Album Top 100, terwijl het halverwege de week op nummer 3 stond!


De hoogste binnenkomer staat deze week op nummer 3.
Het is Puf / Schudden van Def Rhymz en deze binnenkomst is zeer omstreden.
Puf / Schudden stond in november 2000 namelijk al 4 weken in de Mega Top 100, maar wist toen niet de Top 40 of Tipparade te halen. De plaat verdween weer in het niets en niemand had er meer aandacht voor.
De laatste tijd is echter de clip van de 2e track, Schudden (waarin een sample zit van Love come home van DJ Jean [vorig jaar #3]) veelvuldig op The BOX aangevraagd. Sterker nog: Het nummer staat op 1 in de lijst met meest aangevraagde clips.
De vraag naar de single steeg een kleine 2 weken geleden enorm en de platenmaatschappij leverde het laatste voorraadje van de eerste persing aan de grotere winkelketens. De kleinere zaken hebben tot nu toe 'nee' moeten verkopen, omdat zij de single niet opnieuw konden inkopen.

De single had vorige week al in de Top 40 moeten staan (dit concludeer ik uit een onderzoekje onder meerdere platenzaken), maar was zelfs niet in de Mega Top 100 te vinden!
Het verhaal gaat nu dat de platenmaatschappij verzuimd had om de single aan te melden bij Mega Charts. Dit is echter wel een vreemde situatie, want waarom zou een single die al ruim 3 maanden uit is moeten worden aangemeld? Blijkbaar heeft een platenmaatschappij de mogelijkheid om een plaat ook te laten vervallen, zodat de verkopen niet meer mee worden geteld.

Wat hier gebeurt, gaat in ieder geval recht in tegen wat Mega Charts onlangs nog verklaarde: "Verkopen is verkopen en alles wat verkocht wordt, wordt meegenomen in de lijst." Dat is dus niet waar!!!


Om terug te komen op Def Rhymz: Hij scoort zijn 3e Top 40-hit en zelfs zijn 3e Top 3-hit. Exact een jaar geleden stond hij ook op nummer 3, toen met De bom.


In de 2e week stijgt Judith met You door van 21 naar 4 en het is pas de 4e keer in de geschiedenis dat een plaat deze sprong maakt:

Datum Titel - Artiest
9- 1-1965 Little red rooster - the Rolling Stones
26-10-1996 Un-break my heart - Toni Braxton
30- 5-1998 Casanova - Ultimate Kaos
3- 2-2001 You - Judith

De notering van de Rolling Stones gebeurde in de 2e Top 40 ooit.


Met Luna verliest Alessandro Safina een plekje in de Top 40 (van 6 naar 7), maar in de Album Top 100 staat Insieme a te inmiddels voor de 7e week op nummer 1.


Op nummer 9 komt The call van de Backstreet Boys binnen. Het is de 14e hit voor de boys en de 6e single van ze die in de Top 10 binnenkomt!
6 keer is nog geen record, maar wel redelijk uniek. Er zijn 17 artiesten die minimaal 2 Top 10-entries gehad hebben en dat zijn de volgende:

Aantal Artiest Titels
15 the Beatles I feel fine
Eight days a week / Baby's in black
Ticket to ride
Help!
We can work it out / Daytripper
Paperback writer
Yellow submarine
Penny lane / Strawberry fields forever
All you need is love
Hello goodbye
Lady Madonna
Hey Jude
Get back
The ballad of John and Yoko
Let it be
7 the Rolling Stones Time is on my side
(I can't get no) Satisfaction
Get off my cloud
As tears go by
Paint it black
Have you seen your mother baby / Standing in the shadow
We love you / Dandelion
6 Backstreet Boys I'll never break your heart
Everybody (Backstreet's back)
All I have to give
I want it that way
Shape of my heart
The call
Bee Gees World
Words
Jumbo / The singer sang his song
First of May
Tomorrow tomorrow
Don't forget to remember
3 ABBA Dancing Queen
Money, money, money
The name of the game
Frans Bauer De regenboog
Eens schijnt weer de zon
Diep in mijn hart
the Cats Why
Scarlet ribbons
Be my day
Madonna Don't cry for me Argentina
Frozen
Beautiful stranger
Vengaboys Boom, boom, boom, boom!!
We're going to Ibiza
Kiss (when the sun don't shine)
2 Marco Borsato You've got a friend
De bestemming
Party Animals Hava naquila
Aquarius
the Plastic Ono Band Give peace a chance
Happy Xmas (War is over)
Cliff Richard I could easily fall
Power to all our friends
Will Smith Men in black
Wild wild West
Britney Spears Sometimes
Oops! I did it again
Spice Girls 2 become 1
Spice up your life
Marianne Weber De regenboog
Eens schijnt weer de zon

De eerste notering van the Beatles, the Rolling Stones en Cliff Richard waren in de allereerste Top 40. Je kunt dan spreken van 40 binnenkomers, je kunt de gegevens ook buiten beschouwing laten. Ik heb ze in dit geval meegenomen.


Overigens is ook de binnenkomst van de Backstreet Boys dubieus, want de plaat was op vrijdag 19 januari volop verkrijgbaar en had zodoende in de Top 40 (en zeker de Mega Top 100) van 27 januari moeten staan. Dit is echter niet gebeurd, waardoor ook bij deze plaat de uitspraak "Verkopen zijn verkopen en tellen sowieso mee; positieve manipulatie is niet meer mogelijk" niet nageleefd wordt!


Stan van Eminem featuring Dido zakt van 5 naar 11. Het is op het moment dat ik dit schrijf nog niet bekend of de persiflage op dit nummer, Jelly van Slimme Schemer featuring Tido, mag verschijnen. Dat liedje staat inmiddels overigens wel in de Tipparade!


Vorige week bleef Things I've seen van Spooks op nummer 24 staan en deze week stijgt de plaat door naar nummer 16. Inmiddels is het nummer ook nog eens tot Alarmschijf gebombardeerd (dat in de 3e week Top 40), waardoor in ieder geval de airplaycomponent van de notering toe zal nemen.


In de 3e week komt Hey baby (Uhh, ahh) van The Cooldown Caf Featuring D.J. Stefan opnieuw binnen op nummer 19.
Hey baby stond in de laatste 2 lijsten van 2000 op nummer 40 genoteerd en was daarna weer in het niets verdwenen. Op zich al opvallend: In de week dat hij verdween, ging hij in de Mega Top 100 van 29 naar 19!
De laatste weken mocht de plaat door de re-entryregel niet binnenkomen; de regel is namelijk dat een re-entry op nummer 30 of hoger moet zijn. De laatste tijd hebben o.a. Heyah mama, De kapitein deel II en Not that kind hier al flink last van gehad en Hey baby (Uhh, ahh) is de volgende.

Overigens lijkt het opvallend dat hij direct op nummer 19 staat en niet ergens in de buurt van nummer 30, maar dat is te verklaren doordat de verkopen deze week sterker tellen dan vorige week. Over 2 weken gemeten is de verkoop namelijk gestegen van 25% naar 39% van de nummer 1.
Die stijging van het verkooppercentage is overigens vooral ontstaan door de wisseling van de wacht op nummer 1 en niet door zeer sterk stijgende verkopen van The Cooldown Caf.


Mauro Picotto stijgt met Komodo van 30 naar 29.
Dit plaatje is een soort medley van 3 tracks, waaronder Sweet lullaby van Deep Forest, en nummer 8-hit uit 1994.


In de 3e week stijgt Stuck in a moment you can't get out of van U2 van 37 naar 34. Vanaf maandag 29 januari zou deze plaat verkrijgbaar moeten zijn, dus zou dit de laatste Top 40 zijn waarin dit nummer op airplay genoteerd staat.
Echter: Een maand of 2 geleden veranderde Mega Charts nog de regels van de Top 40, waardoor een plaat slechts 1 week op airplay genoteerd kon staan (de week voor release); niet dat ik het hier mee eens was, maar toch. Dit gebeurt hier dus niet, want U2 staat 3 weken op airplay in de lijst. Zolang ik niets van Mega Charts hoor over het terugdraaien van deze regel, ga ik ervan uit dat er nog altijd een maximum van 1 week geldt.


Op nummer 35 komt Ongelofelijk van Good Times binnen.
Het is de 1e hit voor deze gelegenheidsgroep, gevormd door enkele acteurs uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Zij zijn overigens niet de enige acteurs die deze week genoteerd staan, want Juan Wells speelt in Onderweg naar morgen.

Het is niet voor het eerst dat Goede Tijden, Slechte Tijden voor hits zorgt, want de titelsong was in 1991 een nummer 9-hit voor Lisa Boray & Louis de Vries en daarnaast scoorde het trio Linda, Roos & Jessica tussen 1995 en 1998 een zestal hits, waaronder de #1-hit Ademnood.


Nog een debutant vinden we op nummer 36, want daar komt Public Domain tegen met Operation blade (Bass in the place London..).
Overigens is het niet de eerste act met 'public' in de naam, want in het verleden had je al Joe Public en Public Enemy.

Operation blade lijkt gigantisch veel op Phat bass van Warp Brothers vs Aquagen, dat vorig jaar in de Tipparade stond.

Dit nummer wordt ook gebruikt in de film Blade.


Terwijl Stan uit de Top 10 dondert, scoort Dido haar 2e hit met Here with me.
Deze plaat was de afgelopen weken al BOX Topper, TMF Superclip en 3FM Megahit. Het nummer staat dan ook op airplay genoteerd; de officile releasedatum is 2 februari, maar de single was afgelopen vrijdag al in de winkels gesignaleerd!!!!!

Kortom: De verkopen van Here with me van het afgelopen weekend zijn niet meegenomen, zeer tegen de beloftes en uitspraken van Mega Charts in! De single had namelijk sowieso een notering in de Mega Top 100 verdiend.


De nummers 38, 39 en 40 staan er deze week allemaal 2 weken in en eigenlijk hadden ze allemaal alweer weg moeten zijn. Dit is echter niet mogelijk door de regel dat een single minimaal 2 weken achter elkaar genoteerd moet staan voordat hij de lijst mag verlaten.
De meest opvallende plaat van deze 3 is de nummer 38, Ze is er niet van Blf, die ook in de 2e week Mega Top 100 alweer aan het zakken is.


Daarnaast nog een zakelijke mededeling:
Vanaf volgende week gaat the Chartsman voor 20 weken op stage. Ik weet op dit moment niet hoe zijn dagen er dan uit gaan zien, maar het feit is wel dat ik minder tijd over zal houden voor hitparade-zaken.
Ik zal de komende 5 maanden proberen om deze site toch zo snel mogelijk te updaten en krijg voor de hitfeiten hulp van Jeroen Hoogers en Ren van de Drift, waarvoor ik ze bij voorbaat alvast wil bedanken.


De verdwenen platen:

Top 40:

40 38 2 The jumper Hammer House
36 23 9 Land of the living Milk Inc.
35 14 12 Overload Sugababes
34 7 15 Case of the EX Ma
32 14 5 If that were me Melanie C
31 10 13 Can you handle me Kane

De plaat van Milk Inc. was een re-entry. In totaliteit haalde deze plaat nummer 23 en 12 weken.

Tipparade:

 3Charlie's Angels 2000 Apollo FourForty
 7 Nave song Mirwais


Binnenkomers in de Tipparade:

16 Jelle Slimme Schemer featuring Tido - Eerste notering

26 Easy tonight Five For Fighting - Eerste notering

27 Request + line Black Eyed Peas - Eerste notering

28 House some more Lock & Load - Eerste notering

29 You are my high Demon vs Heartbreaker - Eerste notering; overigens heeft deze acts niets met de Heartbreakers te maken

30 You and me LL Cool J ft. Kelly Price - Opvolger van de tip Imagine that uit september 2000 (LL) en opvolger van de #35-hit Heartbreak hotel (Kelly).


Album Top 100:

 1 1 9 Insieme a te Alessandro Safina
 2 2 17 Sailing to Philadelphia Mark Knopfler
 3 4 30 Not that kind Anastacia
 4 - 1 J. Lo Jennifer Lopez
 5 9 13 Greatest hits Lenny Kravitz
 6 3 12 The devil made us do it Golden Earring
 7 5 13 All that you can't leave behind U2
 8 8 57 Unplugged the Corrs
 9 7 10 1 the Beatles
10 10 15 Chocolate starfish and the hot dog flavoured water Limp Bizkit

54 - 1 All the love Oleta Adams
71 re 35 The Slim Shady LP Eminem
80 re 61 On the 6 Jennifer Lopez
82 - 1 Live from Amsterdam Candy Dulfer
83 re 45 Hits Phil Collins
89 re 30 All the hits Ren Froger
91 re 43 On how life is Macy Gray
99 - 1 Night and day 2 Joe Jackson


De schijven:

Alarmschijf:
Things I've seen Spooks

Megahit:
Easy tonight Five For Fighting (6/2)

Paradeplaat:
Stuck in a moment you can't get out of U2

538 Dance smash:
Played-a-live Safri Duo

BOX Topper:
Request + line Black Eyed Peas

TMF Superclip:
Request + line Black Eyed Peas

Album tip van de week:
No angel Dido (lekker op tijd: staat al 3 weken genoteerd)


Tot zover deze week,
the Chartsman