Hitfeiten

Week 37

Voor de 3e week staat I turn to you van Melanie C op nummer 1 en dat is alweer een week langer dan haar vorige single Never be the same again.

Ook deze week is I turn to you niet de bestverkochte single, want dat is nog steeds Que si, que no. De afstand van Melanie op Jody Bernal is zelfs weer toegenomen en wel van 15% naar 17%.
Het is afwachten of dit verschil nog groter gaat worden, want dan heeft Jody Bernal zelfs nog kans om overnieuw naar nummer 1 toe te gaan.


Zoals gezegd is Que si, que no de best verkochte plaat van de afgelopen 2 weken en daarmee staat Jody Bernal voor de 11e week op nummer 1 in de Mega Top 100.
De vraag is wie hem wel kan verslaan, als het ook Melanie C niet lukt.....
Ondanks dat dit een Top 40-site is, besteed ik soms ook aandacht aan andere hitlijsten en daarom hieronder een lijstje met de platen die het langst op nummer 1 stonden in de Mega Top 100 en voorlopers (Mega Top 50 en Nationale Hitparade).
Met dank aan Frank ter Horst.

Weken #1 Titel - Artiest Jaar
13 Dromen zijn bedrog - Marco Borsato 1994
12 (Everything I do) I do it for you - Bryan Adams 1991
11 Rivers of Babylon - Boney M 1978
My heart will go on - Celine Dion 1998
Que si, que no - Jody Bernal 2000
10 What's up? - 4 non blondes 1993

Voor de platen die het langst op nummer 1 in de Top 40 stonden, kun je kijken bij de Records, of gebruik deze link.


Jody Bernal staat voor de 6e week op rij op nummer 2.
Voor een nummer 1-hit is dit een record, in totaal niet, want ook Daar gaat ze van Clouseau (1990), Would I lie to you van Charles & Eddie (1992) en Knockin van Double vision (1995) stonden 6 weken op rij op nummer 2.


In de Top 40 van deze week gebeurt weinig spectaculairs. Zo blijft de gehele Top 7 staan, afgezien van het feit dat nummers 3 en 4 stuivertje wisselen.
Hierdoor is Music van Madonna weer terug op nummer 4, waar ze 2 weken geleden ook al stond.


Met 7 days blijft Craig David op nummer 6 staan.
In de Album Top 100 staat Born to do it voor de 2e week op nummer 1.


En van de 2 snelste stijgers van deze week is de 3FM Megahit van vorige week: Lady (hear me tonight) van Modjo.
De plaat gaat deze week van 27 naar 10 en stoot hiermee Robbie Williams uit de Top 10.
De laatste keer dat een plaat van 27 naar 10 steeg, is alweer 9 jaar geleden, op 7 september 1991 Get off van Prince & the New power generation.


De hoogste binnenkomer is deze week de nummer 13.
Het is Could I have this kiss forever van Whitney Houston & Enrique Iglesias en na If I told you that van George Michael alweer Whitney's 2e duet-hit van dit jaar.
In totaal is dit de 29e hit voor Whitney en haar 6e duet-hit. Voor Enrique scoorde Whitney als hits met Teddy Pendergrass, Cissy Winans (de zus van Bebe Winans), manlief Bobby Brown, Mariah Carey en dus George Michael.
Daarnaast bleef een duet met Aretha Franklin in de Tipparade hangen.

Het erelijstje van Enrique is stukken korter.
Dit nummer is namelijk pas de 3e hit voor Enrique, die een jaar geleden doorbrak met Bailamos en nog scoorde met Rhythm divine.
Het nummer Be with you bleef in de Tipparade hangen, maar leverde wel een unieke prestatie in de Mega Top 100 door niet hoger te komen dan nummer 70, maar er wel 21 weken in te blijven.

Whitney hoort in het rijtje van "slow starters", want van haar vorige 28 hits kwamen er 22 stuks binnen op nummer 29 of lager. De nummer 13-notering voor Could I have this kiss forever is dan ook de op 1 na hoogste binnenkomst ooit voor de zangeres.
Alleen My love is your love kwam hoger binnen en wel op nummer 9 op 10 juli 1999, de eerste Top 40 'nieuwe stijl'.


De andere plaat die deze week het snelst stijgt, is Groove jet van Spiller, die van 33 naar 16 gaat.


Vorige week steeg The lonely one van Alice Deejay nog van 39 naar 19, maar deze week blijft de plaat staan.
Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat de plaat enkele weken geleden zowel TMF Superclip als 538 Dance Smash was. De airplay is nu afgenomen, de verkoop ietwat toegenomen, maar niet genoeg om nog verder te stijgen.


De Alarmschijf van vorige week, Gotta tell you van Samantha Mumba stijgt slechts van 28 naar 20 en dat is een tegenvaller, want meestal stijgt een Alarmschijf de week erna flink door. De vorige Alarmschijf die de week erop tegenviel, was Doesn't really matter van Janet Jackson, die de Top 10 niet wist te halen.


Met Breathless stijgen the Corrs van 22 naar 21 in de 8e week en daarmee staan ze weer even hoog als op 26 augustus, toen de hoogste notering tot nu toe behaald werd.
In de Album Top 100 doet de groep goede zaken, want In blue stijgt van 3 naar 2. De achterstand op nummer 1, Craig David is 41%.


Marc Anthony staat met You sang to me inmiddels al 19 weken genoteerd en zakt slechts 1 plaats van 29 naar 30.
In de Top 100 over 2000 blijft hij deze week op nummer 5 staan, maar zal volgende week toch een plaatsje toe moeten geven aan Jody Bernal, die hard op weg is om de nummer 1 van het jaar te worden.


De ondeste 6 platen in de Top 40 staan er ieder maximaal 2 weken in. Voor zover ik weet is dit nog nooit eerder voorgekomen, behalve in de eerste 2 Top 40-lijsten ooit.
Ik durf dit echter niet te bevestigen, want daarvoor zou ik alle lijsten (ruim 1800 stuks) met de hand moeten nagaan.


Op nummer 37 vinden we weer een binnenkomer en wel Out of your mind van True steppers ft. Victoria Beckham.
Voor alle genoemde artiesten is het de 1e hit, maar Victoria is beter bekend als Victoria Adams, Posh Spice van de Spice girls. Met deze groep scoorde ze ook al 9 hits, waarvan er 8 de Top 10 haalden.

Met de hitnotering voor Victoria heeft alleen Emma Bunton, Baby Spice, niet in de Top 40 gestaan, want zij kwam tot nu toe alleen tot een tipje met What I am, samen met Tin tin out.
Geri Halliwell scoorde al 2 hits, Melanie B 1 en Melanie C 3, waarvan 2 op nummer 1.


Op nummer 39 komt de Friese band Twarres binnen met het nummer Wr bisto.
Het is een Friestalig nummer en daardoor hebben ze de Kast een uniek feit uit handen genomen. Tot nu toe was de Kast namelijk de enige act die ooit maar met een Friestalig nummer in de Top 40 heeft gestaan!
Naast de Kast is er in ieder geval al een andere Friese band geweest die een Top 3-hit in de Top 40 wist te scoren en wel de Dikke lul band, die in 1994 met Dikke lul tot nummer 3 kwmaen. Het is maar de vraag of Friesland hier trots op moet zijn en het maar gelukkig voor de Friezen dat de band Lul (= Lui Uit Leeuwarden) nooit hits gescoord heeft, al waren ze wel veel te horen bij de VPRO.


De verdwenen platen van deze week:

40 37  2 Jij bent alles voor mij Wolter Kroes
37 30  6 Spinning around Kylie Minogue
31 28  7 The next episode Dr. Dre


De schijven:

Alarmschijf:
Could I have this kiss forever Whitney Houston & Enrique Iglesias

Megahit:
Achilles heel Toploader

Paradeplaat:
Ces soirees la Yannick

538 Dance Smash:
Time to burn Storm

BOX Topper:
Responsibility MXPX (18/9)

TMF Superclip:
Kryptonite 3 doors down

Albumtip van de week:
The weekend is for you Sat-r-day


Tot zover deze week,
the Chartsman