Hitfeiten

Week 36

Melanie C staat voor de 2e week op nummer 1 in de Top 40 met I turn to you.
Dit was te verwachten, want de vorige 2 keren dat ze op nummer 1 stond, stond ze steeds 2 weken bovenaan (Wannabe van Spice girls (1996) en Never be the same again met Lisa Lopes (2000)).
Qua verkopen staat de plaat deze week op nummer 2, waardoor ze de koppositie van de Midchart heeft overgenomen van Jody Bernal.


Que si, que no in inmiddels al 10 weken lang de bestverkochte single van Nederland, waardoor hij de prestatie van My heart will go on van Celine Dion uit 1998 heeft geëvenaard.
Het record voor langstgenoteerde plaat op nummer 1 staat op naam van Dromen zijn bedrog van Marco Borsato, dat eind 1994 12 weken op nummer 1 stond in de Top 40 en zelfs 13 weken in de Mega Top 50.

Inmiddels staat Jody Bernal na z'n nummer 1-positie al 5 weken op rij op nummer 2 en dat is een prestatie op zich!
Het is namelijk pas de 4e keer in de geschiedenis dat een plaat 5 weken op rij op nummer 1 staat na de nummer 1-notering! Hiervoor kregen alleen de volgende 3 platen het voor elkaar:

Titel Artiest Jaar
Help! the Beatles 1965
Passie Clouseau 1995
Het is een nacht (levensecht) Guus Meeuwis & Vagant 1995
Que si, que no Jody Bernal 2000

Hierbij moeten nog 2 dingen worden opgemerkt:
* Help! stond na de nummer 1-notering nog 6 weken op nummer 2, 5 weken direct erna en na een weekje op nummer 3 nog 1 week.
* Het is een nacht ging na die 5 weken nummer 1 nog voor een weekje terug naar nummer 1.


Vorige week kwam het er niet meer van om het te vermelden, maar toen bleef Jody Bernal op nummer 2 staan, terwijl Melanie C naar nummer 1 toe ging.
Onderstaand artikel hoorde nog bij de hitfeiten te staan:

Deze week hebben we een nieuwe nummer 1 in de Top 40, terwijl de nummer 2 een zittenblijver is.
Dit is een niet al te vaak voorkomend geval, want het is pas de 55e keer in de geschiedenis dat dit gebeurt.
De eerste keer was in 1966, toen Little man van Sonny & Cher van 17 naar 1 ging en All or nothing van Small Faces op nummer 2 bleef staan.

Het is dit jaar 1 keer eerder voorgekomen en wel toen Que si, que no van Jody Bernal naar nummer 1 toe ging, want Let's get loud van Jennifer Lopez bleef toen op 2 staan.
De keer daarvoor was alweer in 1996, dus het is zeker de laatste jaren een niet voor voorkomend fenomeen.

Wat is er nou zo bijzonder aan deze week?
In de 54 voorgaande gevallen was de nummer 2 een plaat die ook nooit hoger dan die 2e notering zou komen. Het is deze week voor het eerst dat die blijvende nummer 2 een oude nummer 1-hit is.
Dat deze situatie meer dan 35 jaar op zich heeft laten wachten, mag uniek genoemd worden.


Na 10 weken heeft Nothing less van Krezip de nummer 1-positie in de Album Top 100 moeten verlaten, want met Born to do it stoot Craig David in de 2e week door van 3 naar 1.
Het succes van Krezip neemt dus wat af en ook in de Top 40 moeten ze een plekje inleveren, want ze gaan van 3 naar 4. Ze stonden 9 weken in de Top 3 en dat is precies genoeg om bij de records in het recordsgedeelte van deze site te komen.
I would stay is de eerste plaat sinds Freestyler van Bomfunk MC's, die minimaal 9 weken in de Top 3 staat, Que si, que no niet meegerekend, want die staat nog genoteerd en komt pas bij de records te staan als hij uit de Top 3 verdwenen is.


Met Music weet Madonna niet tot nummer 1 te komen, want ze zakt in de 4e week alweer van 4 naar 5.
De laatste nummer 1-hit voor Madonna dateert alweer uit 1987, een hele tijd geleden dus.

In de Album Top 100 doet ze het een stuk beter.
De laatste nummer 1-hit daar is haar laatste album tot nu toe, Ray of light, dat deze week in de 94e week van 57 naar 31 gaat.
Ook komt ze in de 48e week overnieuw binnen op nummer 28 met The immaculate collection, haar Greatest Hits-album uit 1990, dat voor het laatst genoteerd stond op 19 oktober 1991!


Al in haar 5e week verlaat Lucky van Britney Spears de Top 10 en dat is een domper voor haar.
Het diepterecord voor Britney was tot nu toe de Top 10 verlaten in de 8e week en stond op naam van (You drive me) Crazy op 13 november 1999.

Een collega van mij is net terug van een half jaar Sri Lanka, één van de armste landen van de wereld. Waar je daar ook komt, een geboorte, begrafenis, feest, enz.: Je hoort overal Britney Spears. Die meid is daar gigantisch populair, maar ik verwacht dat ze er nooit een optreden zal gaan verzorgen...


Na de vrije val van vorige week heeft Life is a rollercoaster van Ronan Keating deze week weer 2 posities terugveroverd en staat nu op nummer 18.
Dit is mede te danken aan de platenmaatschappij, die de prijs van de single heeft verlaagd.


Met The lonely one stijgt Alice Deejay de halve Top 40 door om op nummer 19 terecht te komen.
Het is niet de grootste sprong naar nummer 19, want er gingen al 5 platen van 40 naar 19, met als bekendste Ticket to the tropics van Gerard Joling in 1985.
Daarnaast gingen er eerder al 7 singles van 39 naar 19 met als bekendste De bostella van Johnny Kraaykamp & Rijk de Gooyer(1967) en als meest recente Shackles (Praise you) van Mary Mary (2000).


Met Lady (hear me tonight) debuteert Modjo deze week in de Top 40.
De plaat is deze week Megahit, waardoor de airplay nog wel zal toenemen. De oorspronkelijke releasedatum was 4 september, maar hij was al in de loop van afgelopen week verkrijgbaar.


Nog een debutant vinden we op nummer 28 en wel Gotta tell you van Samantha Mumba.
Deze plaat is deze week Alarmschijf en zal dus ook aardig wat airplayinvloed krijgen de komende 2 weken.


De langstgenoteerde plaat is deze week You sang to me van Marc Anthony, dat het al 18 weken in de Top 40 uithoudt en deze week van 25 naar 29 zakt.
Het is inmiddels de langstgenoteerde plaat voor Marc, want met I want to spend my lifetime loving you stond hij 17 weken genoteerd.


In de 2e week zakt Heyah mama van K3 alweer van 27 naar 30.
Afgelopen week kreeg ik een mail van Wim uit Rotterdam, die vertelde dat dit nummer gesneuveld was in de finale van het Belgische Nationale Songfestival.
Het hele artikel staat achter deze link.


Vorige week kwamen Unleash the dragon van Sisqo en Bad man van R Kelly binnen in de Top 40 en beide platen gaan slechts 1 plaats omhoog.
Dit komt voor het grootste deel door afgenomen airplay, want in de Mega Top 100, verkooplijst, stijgt vooral Sisqo flink door. Waarschijnlijk zal volgende week in ieder geval Sisqo meer plaatsen stijgen.


Weer een debutant vinden we deze week op nummer 33.
Het is Groove jet van de formatie Spiller.


Op 3 juni 1989 stond Me, myself and I van het trio De la soul op nummer 1 en dat was één van de eerste rap-nummer 1-hits ooit.
Met hits als Ring, ring, ring (ha, ha, hey) uit 1991 werd het succes verder uitgebouwd.
Op 18 januari 1992 stond Keepin' the faith op nummer 36 in de Top 40 en sindsdien is het ruim 8 jaar stil geweest rond De la soul.
Het leek erop dat de albumtitel De la soul is dead uit 1991 ook werkelijk waar was.

In 1996 probeerde de groep het weer de single en album Stakes it high, maar verder dan een 59e notering voor het album kwam dit niet.

Nu, anno 2000, is de groep terug met de single Oooh, dat deze week binnenkomt op nummer 35 en de 7e hit voor de groep is.


De act Milk inc. is niet helemaal nieuw, maar scoort deze week wél de allereerste Top 40-hit met Walk on water.
Onder de naam Milk incorporated werd in de zomer van 1997 al een tip gescoord met La vache.

De plaat is de 34e single die iets met 'water' (in het Engels of Nederlands) te maken heeft en de 24e die in de Top 40 komt.
Eerder dit jaar scoorde Live al een hit met Run to the water.
Walk on water is de 2e plaat met deze titel, want eind 1972 scoorde Neil Diamond al een tipje met deze titel.


Deze week debuteert ook Lucy Pearl in de Top 40 en wel op nummer 38 met Dance tonight.


Het heeft ongeveer 4,5 jaar geduurd, maar eindelijk scoort het Belgische K's choice haar 2e hit.
Op nummer 39 komt de band binnen met Almost happy en het is de eerste notering sinds Not an addict, een nummer dat herkenbaar was aan het gekreunde intro.

Tussendoor werden nog wel tips gescoord, waarvan Everything for free het 9 weken uithield en ook lang onderin de Mega Top 100 stond.


De verdwenen platen:

40 40  2 U gotta be - Alex party
38  5 19 It feels so good - Sonique
36 27  4 Bandoneon - the Sunclub
34 12  7 The bomb - Love connection
32 26  2 Let the music be your guide - Grooveyard ft. Michel de Hey
31  6 12 The real Slim Shady - Eminem
29  5 11 Fill me in - Craig David


De schijven:

Alarmschijf:
Gotta tell you Samantha Mumba

Megahit:
Lady (hear me tonight) Modjo

Paradeplaat:
Victory Bond

538 Dance Smash:
Groove jet Spiller

BOX Topper:
Tell me Melanie B (18/9)

TMF Superclip:
The way I am Eminem (25/9)

Albumtip van de week:
Zevende hemel de Dijk


Vanaf deze week staat ook de Tipparade op de site.
Deze week staan er maar liefst 7 platen op airplay in de Tipparade en dat is volgens mij een record!

De meest opvallende plaat is wel Beautiful day van U2 op nummer 5, want die komt pas op 9 oktober uit op single. Als die plaat volgende week al in de Top 40 binnenkomt, kan hij 4 weken op airplay in de Top 40 staan, terwijl het record momenteel 2 weken is.
Wordt vervolgd....


Tot zover deze week,
the Chartsman