Hitfeiten

Week 26

the Chartsman is op vakantie. De eerstvolgende update van de site zal op z'n vroegst op 17 juli zijn met de Top 40 van 22 juli 2000.


Jop staat voor de 4e week op nummer 1 met Jij bent de zon.
Afgelopen week kreeg ik enkele mailtjes binnen met de hint te noemen dat hij hierdoor de langstgenoteerde nummer 1-hit scoorde voor iemand die niet kan zingen. Het oude record zou zijn 3 weken voor Frans Bauer met De regenboog, maar aangezien in niet alle 546 nummer 1-hits uit de Top 40 ken, kan ik niet zeggen of dit inderdaad zo is.
Daarnaast: Ieder z'n smaak, want zolang Frans wat anders zingt dan z'n eigen repetoire, is het nog best te pruimen.

Nu we het toch over Frans Bauer hebben: Hij heeft een nieuwe single uit met Marianne Weber. Het nummer heeft Wat ik zou willen, komt deze week in de Mega Top 100 binnen op nummer 44 en de volledige opbrengst komt ten goede aan de slachtoffers van de ramp in Enschede.


De Top 3 blijft staan, maar dat wil niet zeggen dat de onderlinge verhoudingen ook nog steeds hetzelfde zijn.
Net als vorige week is You sang to me van Marc Anthony over 2 weken gemeten de nummer 2 qua verkopen in Nederland, maar het aantal verkochte exemplaren in vergelijking met Jop is toegenomen van 41% naar 59% en de platen van E-type en Jennifer Lopez zitten daar heel dicht achter.
Blijkbaar is Jop op z'n weg terug een aangezien hij nauwelijks airplay krijgt, zal hij waarschijnlijk redelijk binnenkort van die nummer 1-positie in de Top 40 af zijn.


Zowel bij de singles als bij de albums verliest Bon jovi deze week een plaatsje, want It's my life gaat van 4 naar 5 en Crush heeft na 3 weken de nummer 1-positie in de Album Top 100 moeten afstaan.
Voor de nieuwe nummer 1 in de albumlijst, verwijs ik je naar nummer 24 in de hitfeiten.


De snelste stijger van deze week boekt meer dan 20 plaatsen winst en dat is niet voor het eerst, want dit gebeurde de afgelopen 2 weken ook al.

We zijn echter nog niet toe aan een record, want het is eenmaal voorgekomen dat er 4 weken achter elkaar een plaat meer dan 20 plaatsen steeg (22/3, 29/3, 5/4 en 12/4 van 1969) en zelfs eenmaal een reeks van 5 weken achter elkaar een stijging van meer dan 20 plaatsen (7/12, 14/12, 21/12 en 28/12 van 1968 en 4/1 van 1969).


Deze snelste stijger is overigens Fill me in van Craig David, de Alarmschijf van vorige week, die doorstijgt van 32 naar 10.


De hoogste binnenkomer van deze week vinden we op nummer 11 en is Que si, que no van Jody Bernal.
Een tropisch klinkend plaatje, maar Jody komt 'gewoon' uit Nederland en scoort hiermee de eerste hit.

Aangezien de plaat deze week ook Alarmschijf is, ben ik eens gaan kijken wanneer we voor het laatst Alarmschijven in een vreemde taal gehad hebben en met die vreemde taal bedoel ik een andere taal dan Nederlands of Engels. Hieronder staan de laatste 10, gesorteerd op datum van Alarmschijf.

Datum Alarmschijf
4- 9-1999 Tomber la chemise - Zebda
7- 8-1999 Rendez-vu - Basement jaxx
25- 7-1998 Eltse grins foarby - de Kast
6- 2-1993 Open sesame - Leila K
17-10-1992 Teygo makandra - Ruth Jacott & Hans Vermeulen
4- 7-1992 Libera l'anima - Jovanotti
13- 6-1992 Milonga sentimental - Julio Iglesias
22- 2-1992 Casser la voix - Patrick Bruel
20- 4-1991 Se stiamo insieme - Riccardo Cocciante
15- 9-1990 Tandem - Vanessa Paradis

Zo zie je, dat de Alarmschijf van Jody Bernal pas de 10e is in bijna 10 jaar tijd die (gedeeltelijk) in een andere taal dan het Nederlands of Engels is gezongen.
Dit gedeeltelijk komt, omdat Teygo makandra deels in het Nederlands gezongen is.
Daarnaast wordt het Fries tot een eigen taal gerekend, waardoor de single van de Kast erbij komt.


Na de superstip van vorige week, blijft Alex deze week op nummer 15 staan met Een bossie rooie rozen.
Afgelopen week kon Johan van Slooten mij bevestigen dat deze Alex dezelfde Alex is die 2 jaar geleden enkele weken in de Tipparade stond als Alex & het Tribunekoor met Ajax de kampioenen.


Met Californication stijgen de Red hot chili peppers door van 31 naar 16.
Dit is ook weer een duidelijk geval van een airplayhit, want de plaat staat in de Mega Top 100 slechts op een 57e plaats.

Deze stijging van 15 plaatsen is voor de Peppers een record, want tot nu toe was hun snelste stijging 11 plaatsen (van 27 naar 16 op 19 februari 2000) voor Otherside.


Een heel opvallende notering vinden we op nummer 17.
Het is namelijk The one van de Backstreet boys, die in de 2e week slechts 6 plaatsen omhoog gaat!!
Dát de slechts 6 plaatsen stijgen, is niet het minimale ooit (I want it that way bleef zelfs staan, al moet je daarbij wel zeggen dat die plaat op nummer 1 binnenkwam), maar ze staan slechts op nummer 17 en dat is wél een dieptepunt, want tot nu toe was de laagste notering in de 2e week voor een plaat van de Backstreet boys nummer 8 voor Quit playing games (with my heart) op 9 november 1996.

Mocht The one geen Top 5 halen, dan stopt hiermee hun recordrij Top 5-hits vanaf de eerste release (momenteel 11 stuks).
We zullen de komende weken kijken hoe dit zich gaat ontwikkelen en na m'n vakantie zal ik terugkijken op de successen van de Backstreet boys tot nu toe.


Deze week slaat er weer eens een plaat de Tipparade over en ditmaal is het Oh oh Oranje mijn club van Jiskefet.
De plaat kwam anderhalve week geleden uit en verkocht in 2 dagen tijd genoeg om een 43e plaats in de Mega Top 100 van vorige week te veroveren en deze week is de Top 40 aan de beurt, want de plaat komt binnen op nummer 21.

Voor het collectief Jiskefet is dit de 3e hit, want eerder kwamen ze al tot nummer 3 met Lullo heb je nog geneukt / Peter in 1996 en nummer 26 met Hemel in 1997. Daarnaast werd nog een tipnotering gescoord met Mijn club, waar dit nummer een bewerking van is.


Door de notering van Jiskefet hebben we deze week 3 voetbalplaten in de Top 40 staan (E-type en Harry Vermeegen scoren de andere 2) en dat is voor het eerst sinds 1996, toen op 29 juni en 6 juli de volgende platen in de Top 40 stonden:
* Zomaar in 't buitenland Johan & de Groothandel
* Oranje is, Oranje blijft Peter Koelewijn
* We're in this together Simply red (het themanummer van de EK 1996).

Wil je echt platen voor het Nederlands elftal hebben, dan moeten we terug naar 1994, toen er op 4 juni, 11 juni, 18 juni en 25 juni maar liefst 5 voetbalplaten in de Top 40 stonden, waarvan 4 voor Nederland:
* Doelpunt! André van Duin & het Nationale Pizza-elftal
* Ik heb u mijn Nederland André Hazes & het Nederlands elftal
* Gloryland Daryl Hall & the Sounds of Blackness
* Olé in the USA C'est tout
* As Dick me hullep nodig heb Johan & de Groothandel

Laatstgenoemde is zelfs de enige voetbalhit ooit die op nummer 1 in de Top 40 kwam.
Vóór deze data stond Hans Versnel al genoteerd met We gaan met z'n allen naar Amerika en even later kwam Queen nog eens om de hoek kijken met We are the champions, dat met die notering één van de 6 platen ooit is, die 3 maal in de Top 40 hebben gestaan.


Op nummer 24 scoort de Nederlandse band Krezip dankzij een 3FM Megahit en een optreden op Pinkpop haar eerste hit met I would stay.
Opvallend is dat de band deze week ook op nummer 1 staat in de Album Top 100 met Nothing less, dat Bon jovi op 64% van zijn verkopen zet, terwijl het vorige week zelf nog 69% van Bon jovi verkocht!!

De band staat dus op nummer 1 in de albumlijst, terwijl het vorige week nog niet eens in de Top 40 had gestaan. Mocht de band deze week nog geen hit op z'n naam hebben geschreven, maar wel op nummer 1 in de albumlijst hebben gestaan, dan zouden zij de opvolger zijn van Youp van 't Hek, die in 1996 met z'n Oudejaarsconférence 1995 een week bovenaan stond.
In het boek "30 jaar nummer 1-albums" van Johan van Slooten wordt ook James Horner vanwege de Titanic genoemd, maar ik ben altijd een beetje huiverig met soundtrackalbums, vandaar dat ik deze niet noemde.


Van de 5 binnenkomers van deze week zijn er 3 van debutanten en daarbij hoort ook de nummer 34 van deze week, want met I'm outta love scoort Anastacia z'n eerste hit.
Deze plaat was een week of 3 geleden nog BOXtopper, maar dat is niet belangrijk voor de Top 40, want airplay van The BOX telt niet voor de lijst mee.


Over die airplay gesproken: Vorige week kreeg Charts een ander uiterlijk en opeens staan bij de Top 40 niet alleen maar Radio 538, TMF en 3FM genoteerd als zijnde gemeten stations, maar ook weer Veronica FM en Sky Radio.
Zodra ik meer weet over of dit een foutje is, of dat deze zenders inderdaad weer meetellen, meld ik het hier.


Net als Natural blues zakt ook Porcelain van Moby in z'n 2e week alweer en dreigt ook na 2 weken verdwenen te zijn.
Het nummer gaat namelijk van 30 naar 36.


De onderste binnenkomer, deze week op nummer 38, is voor Mariah Carey, de op 1 na langstgenoteerde artiest van de jaren '90 (zie het onderdeel van de jaren '90 op deze site).
Mariah, die op 28 juli 1990 (dus bijna 10 jaar geleden) haar eerste hit scoorde met Vision of love, scoort met Against all odds (take a look at me now) / Cry baby haar 22e hit in die 10 jaar tijd.
Van die vorige 21 hits haalden er 14 de Top 10, waarvan 2 op nummer 1. En wat wil nou het geval dat die 2 nummer 1-hits allebei covers waren => Against all odds is ook een cover en wel van Phil Collins.
Het origineel van Phil kwam in 1984 tot nummer 10 en stond ook 10 weken in de Top 40 genoteerd.


Op nummer 40 blijft I turn to you van Christina Aguilera staan en de eerlijkheid moet gezegd worden dat de plaat eigenlijk al verdwenen had moeten zijn, maar dat dit door een regel dat platen minimaal 2 weken in de Top 40 moeten staan niet is gebeurd. Overigens weet ik niet wie die regel ooit verzonnen heeft, maar hierdoor is er sinds 1974 slechts 1 plaat geweest die er slechts 1 week ingestaan heeft (zie het Records-gedeelte van deze site).

De plaat van Christina is de 20e plaat ooit die op nummer 40 blijft staan en van deze 20 platen is het de 10e die dat in z'n 2e week doet. Van die vorige 9 platen stonden er 7 totaal 2 weken genoteerd, de anderen stonden 3 of 4 weken genoteerd.
Tot slot wil ik nog kwijt dat het er tussen 1974 en 1992 geen enkele plaat is geweest die op nummer 40 bleef staan en het sinds 1992 (Kamperen bij de boer van Mannenkoor Karrespoor) 10 keer is voorgekomen.


De schijven:

Alarmschijf:
Que si, que no Jody Bernal

Megahit:
Ik ga als 'n speer / De kat, de eend... Skik

Paradeplaat:
Stop Jon Secada

538 Dance smash:
He's all I want Angelmoon

BOXtopper:
Unintended Muse

TMF Superclip:
I would stay Krezip


Tot zover deze week,
the Chartsman