Hitfeiten

Week 25

Vanaf morgen (woensdag) staan de maandlijst over juni 2000 en de voorlopig jaarlijsten op deze site.


En ook een 3e week op nummer 1 is voor Jop weggelegd met Jij bent de zon.
Op zich niet verrassend dat hij nog bovenaan staat, want qua verkopen is hij afgelopen week uitgelopen van 56% naar 59% op de nummer 1 (gemeten over 2 weken).

We moeten alweer eventjes terug in de tijd voordat we een plaat vinden die ook minimaal 3 weken op nummer 1 stond, want de vorige 3 nummer 1-hits stonden allemaal 2 weken bovenaan in de Top 40. De laatste tot nu toe was Freestyler van Bomfunk MC's. Straks meer over die plaat.


Jennifer Lopez stijgt van 9 naar 2 met Let's get loud.
Het is de 19e keer in de geschiedenis dat een plaat van 9 naar 2 stijgt en van die vorige 18 platen, haalden 14 de nummer 1-positie. Dat is dus een goes teken voor Jennifer Lopez.
Het zou overigens haar 2e nummer 1-hit worden, want een klein jaar geleden stond ze een weekje bovenaan met If you had my love

Het is trouwens alweer enige tijd geleden dat er voor het laatst een plaat van 9 naar 2 ging, want dat was Voorbij / Ik ben zo blij dat ik een vrouw ben van Paul de Leeuw, die deze sprong op 15 oktober 1994 maakte.
De laatste keer dat een nummer 1-hit deze sprong maakte was Without you van Mariah Carey op 19 maart 1994.

En nu we toch met feiten bezig zijn:
Het heeft nog nooit zolang geduurd voordat er weer een plaat van 9 naar 2 steeg. Het record was een kleine 4 jaar (6-8-1983 t/m 4-7-1987) en is nu ruim 5,5 jaar (15-10-1994 t/m 24-6-2000).


Vorige week had ik het nog over Marc Anthony, omdat hij weer een Top 5-hit op z'n naam had geschreven, maar deze week verbetert hij zichzelf door naar nummer 3 te stijgen. Dit is namelijk zijn hoogste notering ooit.
Qua verkopen staat hij over 2 weken gemeten zelfs op nummer 2, maar de achterstand op Jop is onoverbrugbaar.


De hoogste binnenkomer vinden we deze week op nummer 7 en is Campione 2000 van E-type.
Dit nummer is de officiŽle titelsong van Euro2000.
De plaat was afgelopen week Dance Smash op Radio 538 en is deze week Hitschijf op Radio ON, waar ik afgelopen week te gast was. Beelden hierover binnenkort op deze site.

Voor E-type is het de 2e hit, na This is the way, waarmee hij in mei 1995 4 weken genoteerd stond en tot nummer 34 kwam.
Daarna volgden nog een drietal tipnoteringen, maar een hit zat er tot nu toe niet meer in. Daar is met deze nummer 7-notering wel verandering in gekomen, want de plaat is in 1 week tijd al de meest succesvolle ooit voor E-type.


De snelste stijger is deze week The real Slim shady van Eminem. De plaat stijgt van 39 naar 9.

Vorige week, toen Jennifer Lopez nog van 35 naar 9 steeg, noemde ik al de grootste sprongen naar nummer 9 toe en het record was van 39 naar 9 door Lay down (candles in the rain) van Melanie & the Edwin Hawkins singers, die dit record op 14 maart 1970 zetten. Eminem evenaart dit kunstje dus.

De grootste sprong vanaf nummer 39 blijft naar nummer 4 voor Waterloo sunset van the Kinks op 3 juni 1967.

Een sprong van 30 of meer plaatsen is een stukje geschiedenis schrijven, want de sprong van Eminem is pas de 7e in de geschiedenis die dit lukt. Benieuwd naar de rest? Kijk dan bij de Records onder het kopje Grootste sprongen ooit omhoog.


Voor Eminem is het de eerste Top 10-hit.
In de Album Top 100 staat hij nog steeds op nummer 2 met The Marshall Mathers LP en heeft deze week een gat van 41% op Bon jovi verkleind tot 11%.


In de 4e week stijgt Een bossie rooie rozen van Alex van 30 naar 15. Dit heeft alles te maken met de verkopen, want vorige week verkocht hij 16% van de nummer 1 (over 2 weken gemeten, Top 40 gaat over 1 week), deze week is dat 24%. Hierdoor krijgt hij flink wat punten meer voor het verkoopgedeelte van de Top 40-notering en dat is voor hem maar goed ook, want van airplay moet die plaat het absoluut niet hebben.


Vorige week kondigde ik het onheil over 'n Sync al aan en deze week is het uitgekomen, want ze zakken alweer in hun 3e week met I'll never stop naar nummer 17.
De daling is overigens nog laag in vergelijking met de Mega Top 100, waar de plaat zakt van 28 naar 39.


Voor de 3e week achter elkaar staat op nummer 19 If I told you that van Whitney Houston & George Michael en dat de plaat hier deze week blijft staan is zeer vreemd, want in de Mega Top 100 zakt hij van 35 naar 51.
Je zou dus verwachten dat de plaat in de Top 40 behoorlijk zou zakken, maar dat valt dus vies tegen.


Nieuw op 23 komt The one van de Backstreet boys.
Deze plaat, de opvolger van de nummer 2-hit Show me the meaning of being lonely is de 12e hit voor de jongens en pas de 3e die geen Alarmschijf is geweest. Of komt dat soms volgende week alsnog?

Hoe dan ook: De jongens staan voor de opgave om hun record "Meeste Top 5-hits op rij vanaf de 1e hit" te verbeteren.


Moby scoort zijn 7e hit met Porcelain.
Zijn eerste en grootste hit scoorde hij eind 1991 met Go, dat tot nummer 6 kwam.
Het laatste wapenfeit tot nu toe was Natural blues dat in maart van dit jaar tot nummer 32 kwam.
Deze 30e notering is de hoogste voor Moby sinds november 1997, toen James Bond theme tot nummer 27 kwam.


Een jaar geleden hadden de Red hot chili peppers slechts 1 hit op hun naam staan en dat was de nummer 1-hit Under the bridge uit 1992.
Dankzij de nieuwe manier van samenstellen van de Top 40 (inclusief airplay dus) scoren zij deze week hun 4e hit met Californication op nummer 31.

De vorige hits, Scar tissue en Otherside kwamen grotendeels dankzij airplay in de Top 40 terecht en voor Californication is dit niet anders, want in de Mega Top 100 staat deze plaat slechts op nummer 89.


Op 32 komt een zanger binnen, die nog nooit in Mega Charts gestaan heeft, maar dit jaar al wel op nummer 4 heeft gestaan.
Het is Craig David, de zanger van Re-rewind the crowd say bo selecta van the Artful dodger.

Met Fill me in scoort hij z'n 2e hit in Nederland.

De single is deze week ook de Alarmschijf.


Naast de Red hot chili peppers moet ook Live het grotendeels van de airplay hebben en daarom scoort de band deze week haar 5e hit in Nederland met They stood up for love op nummer 33.
De eerste hit voor Live was I alone, dat begin 1995 tot nummer 22 kwam. Vorig jaar scoorde de band haar grootste hit met Run to the water, dat weliswaar niet verder kwam dan nummer 13, maar wel 16 weken in de Top 40 stond. Hiervoor bleef de band 5 keer in de Tipparade hangen.


Smooth van Santana ft. Rob Thomas doet het in de herkansing ook niet goed, want hij blijft staan op nummer 37.
In de Mega Top 100 zakt de plaat alweer van 69 naar 74 en het zou me weinig verbazen als hij volgende week alweer uit de Top 40 verdwenen zou zijn.


Een behoorlijke daling deze week voor Freestyler van Bomfunk MC's, want de plaat zakt van 21 naar 39.
Dit is jammer voor de band, want hierdoor zijn ze net niet de nummer 1 van het jaar geworden, want ze staan nu nog 3 punten achter Onderweg van Abel.

De plaat is al enkele weken de bestverkochte single van 2000 in Nederland, maar had nog geen platina-teken erbij staan in Mega Charts. Dit komt omdat dit vroeger werd aangegeven als de detailhandel er 50.000 (oude grens) had ingekocht, maar tegenwoordig pas als er werkelijk 40.000 (nieuwe grens) van verkocht zijn en de platenmaatschappij een gouden of platina plaat heeft aangevraagd.
Aangezien dit bij Freestyler nog niet gebeurd was, stond er dus ook geen platina-teken bij.
Dat is nu verleden tijd, want afgelopen zondag was ik er in Den Haag op Parkpop getuige van dat de platinaplaat voor de single werd uitgereikt aan Raymond Ebanks en Ismo Lappalainen (=DJ Gismo).


Met een mierzoete ballad die erg aan Mariah Carey doet denken, scoort Christina Aguilera haar 3e hit met I turn to you.
De single komt slechts binnen op nummer 40 (ja, alweer een nummer 40-entry) en dat slechts bedoel ik, omdat de vorige 2 singles Genie in a bottle van What a girl wants tot resp. nummer 2 en 9 kwamen.


De schijven:

Alarmschijf
Fill me in Craig David

538 Dance smash:
Girls like us B-15 project ft. Crissy D

TMF Superclip:
Sunshine reggae 2000 Laid back

Megahit:
Rose rouge St. Germain

Paradeplaat:
De stilte valt zo hard Van dik hout

Box topper:
I disappear Metallica


Tot zover deze week,
the Chartsman