Hitfeiten

Week 22

Dit is de laatste Top 40 die op vrijdag bekend gemaakt wordt. In het vervolg zal de lijst op zondag bekend worden gemaakt, wat ook inhoudt dat deze site niet meer in het weekend geupdate zal worden, maar in de regel op maandag.


Bon jovi staat voor de 2e week op nummer 1 met It's my life.
Vorige week was de voorsprong op de nummer 2 (Britney Spears) zo'n 30%. Komende maandag (29 mei) komt het nieuwe album van Bon jovi uit, Crush en het is afwachten wat de singleverkopen gaan doen.
Eerder dit jaar kostte een albumrelease Britney Spears en Marco Borsato de nummer 1-positie, dus kijken of Bon jovi dit kan doorbreken.


Aaliyah scoorde vorige week de Alarmschijf met Try again en stijgt hiermee nu door van 7 naar 3.
Aangezien ik de Mega Top 100 nog niet weet (vanaf volgende week kan ik de lijsten tenminste met elkaar vergelijken), kan ik nog niet zeggen of die 3e positie mede op basis van airplay is.


Er zijn bepaalde nummers die dankzij airplay een hit zijn geworden. Zo werd Freak on a leash van Korn dankzij TMF een hit en kwamen enkele platen op airplaybasis de Top 40 binnen.
De huidige nummer 4 kwam ook op airplaybasis in de Top 40 binnen (6 weken geleden op nummer 39) en die airplay was grotendeels te danken aan de EO (!!!!!!).
Shackles (Praise you) van Mary Mary is namelijk een gospel-nummer met een R&B-beat eronder. 2 van deze dames zaten eerder in een andere R&B-act, maar stapten eruit vanwege het sexy imago van de R&B, wat volgens de kerk natuurlijk niet kan.


Ex-BUSpassagier Jop stijgt van 17 naar 6 met Jij bent de zon.
Dit nummer is een cover van Dennis Franke & de Golfbrekers, die er eind 1993 mee in de Tipparade stonden. Dat was overigens de enige notering voor die act, maar zijn vooral bekend door de vele optredens in het land.


Alice Deejay trekt de stand met DJ Jurgen weer gelijk, want met Will I ever scoort Alice Deejay haar 2e Top 10-hit.


De hoogste binnenkomer is deze week Maxim ft. Skin met Carmen queasy.
Deze plaat was afgelopen week Megahit op 3FM en komt binnen op nummer 26.
Voor beiden is het de eerste hit, maar Skin scoorde als zangeres van Skunk anansie al 4 hits, waarvan Hedonism uit 1997 wel de grootste was, want die kwam tot nummer 6. De laatste keer dat Skunk anansie genoteerd stond was exact een jaar geleden met Secretly.


De eerste voetbalhit van het jaar is ook al binnen en hij staat op naam van Harry Vermeegen.
Met 1, 2, 3, 4 Dennis bier komt hij binnen op nummer 27 en scoort hiermee zijn eerste solohit.
In het verleden stond Vermeegen al in de Top 40, samen met Henk Spaan onder de namen Pisa, V-boys en Harko & Pao.
Hiervan was Popie Jopie van Pisa de grooste hit (nummer 5 in 1985) en Tiet veur 'n pafke van Harko & Pao uit 1988 de laatste.

De Dennis uit de titel is (natuurlijk) Dennis Bergkamp en de kijkers van Harry's programma weten dan ook wel dat het Dennis bier een vast item in het programma is.

De grootste voetbalhit tot nu toe is As Dick me hullep nodig heb van Johan & de Groothandel, dat in 1994 2 weken op nummer 1 stond.
Goede 2e is Nederland die heeft de bal van André van Duin & het Nederlands elftal, dat begin 1980 2 weken op nummer 2 stond.

1, 2, 3, 4 Dennis bier is overigens niet de eerste plaat waar in de titel een reeks getallen voorkomt. Zo scoorde Coolio in 1996 een hit met 1, 2, 3, 4 (Sumpin' new) en Steps in 1998 met 5, 6, 7, 8.


Vanaf afgelopen maandag is If I told you that van Whitney Houston & George Michael te koop op single, maar aan de notering in de Top 40 is dat nog niet echt te merken, want de plaat stijgt slechts door van 37 naar 31.


In z'n 2e week gaat Jammin' van Bob Marley with MC Lyte terug van 31 naar 32.
Ik was vandaag bezig met de Nationale Hitparade van 1987 en kwam in juni van dat jaar toevallig Jamming van Bob Marley & the Wailers (het origineel dus) tegen. Deze versie, die de Tipparade niet gehaald heeft, kwam tot nummer 85 en stond 4 weken in die lijst.


Vorige week kwam Linda nog netjes overnieuw binnen op nummer 25 met No goodbyes, maar de kans dat ze volgende week tóch weer 'goodbye' moet zeggen is erg groot, want ze zakt alweer van 25 naar 33.


Het kón niet uitblijven. Sinds de reclame voor de Renault Clio MTV op TV te zien kwam, hoorde je vanuit alle hoeken en gaten Get uppa!! en ja, dan moet daar natuurlijk ook een plaatje van uitkomen.
Dat is gebeurd en niet 1 plaatje, maar minimaal 3 plaatjes! In de Mega Top 100 staan versies van Da cloot, Drive by shooters en the JD's en in Vlaanderen is het Get uppa-virus nog groter, want daar staan versies van Drive by shooters en DJ Bart in de Top 10!

De Top 40 is nu ook niet meer veilig, want op nummer 34 komt de versie van Da cloot binnen.
De kreet komt oorspronkelijk uit Sexmachine van James Brown, die er in 1970 tot nummer 8 mee kwam en er in 1975 nog eens mee in de Tipparade bleef hangen.
In de loop der tijd is het vele malen gecoverd of gesampeld, onder meer in Git on up van Fast Eddie uit 1990.

Na de Brand bier-entry van Paul Weller van vorige week nu dus weer een reclamehit.


Vorige week sloeg Jop de Tipparade over en deze week is die 'eer' weggelegd aan 2 platen. De plaat van Harry Vermeegen op nummer 27 komt uit het niets en ook Een bossie rooie rozen van Alex heeft niet in de tiplijst gestaan. Tóch komt hij deze week binnen op nummer 39.

Het heeft lang geduurd voordat de plaat een hit werd, want voordat de plaat 6 weken geleden in de Mega Top 100 binnenkwam, stond hij al 17 weken in de Nationale Tip 30 genoteerd.

Het nummer is een cover van La vie en rose, dat van oorsprong van Edith Piaf is. Zij was er in 1948 al populair mee.
De enige Top 40-hit van La vie en rose is de versie van Grace Jones, die er in 1977 en 1983 een hit mee scoorde.
Die laatste keer kwam ze ermee tot nummer 4.

Voor Alex is het de eerste hit, waar hij dus meer dan een half jaar op heeft moeten wachten.


De onderste binnenkomer is deze week op nummer 40 (ja, weer een binnenkomer op nummer 40) Riddle van En vogue.
Deze single stond 6 weken in de Tipparade, maar dat relatief hoge aantal werd mede veroorzaakt doordat de plaat 3 weken voor release al in de Tipparade stond.

Voor En vogue is het de 7e hit en de eerste sinds Whatever in 1997.
De grootste hit voor En vogue was Don't let go (love), waarmee de in het voorjaar van 1997 tot nummer 2 kwamen en 17 weken in de Top 40 stonden.
Voor de eerste notering van En vogue moeten we overigens bijna 10 jaar terug in de tijd, want ze kwamen op 4 augustus 1990 binnen met Hold on.


Waar binnenkomers zijn in een hitlijst, zijn er ook platen die verdwenen zijn.
Deze week is Watje van Doe maar na 7 weken verdwenen en dit is hoogstwaarschijnlijk de allerlaatste keer dat een single van Doe maar in de Top 40 stond, want de groep is na de huidige reeks optredens definitief uit elkaar...

Naast is ook Onderweg van Abel verdwenen. Opzich niet zo vreemd, maar wel als je bedenkt dat de plaat vorige week juist weer steeg van 28 naar 26. Na 17 weken is er abrupt een einde gekomen aan de zegetocht van de nummer 1 van dit jaar.


De Alarmschijf is Tip 1: I'll never stop van 'n Sync.
Het is de 4e Alarmschijf voor 'n Sync, na I want you back, Thinking of you en Bye bye bye.


De schijven:

Alarmschijf:
I'll never stop - 'n Sync

538 dance smash:
Where are you - Paffendorf

TMF Superclip:
I'll keep my head down - Kane (6/6)

Megahit:
Origineel Amsterdams - Osdorp posse

Paradeplaat:
Beautiful / You - Ten sharp

Box topper:
I'll keep my head down - Kane (6/6)


Tot zover deze week,
the Chartsman