Hitfeiten

Week 19

We hebben weer een nieuwe nummer 1!
Bleven Onderweg en Freestyler minimaal 5 weken op nummer 1 staan, Never be the same again hield het maar 2 weken bovenaan vol.

De plaat die nu bovenaan staat, is Oops! I did it again van Britney Spears.
Britney scoort hiermee haar 3e nummer 1-hit in ruim een jaar tijd. De andere 2 waren Baby one more time (in 2 instanties 4 weken nummer 1) en Sometimes (2 weken bovenaan).

Daarnaast evenaart Britney het record "Meeste nummer 1-hits voor een zangeres". Dit record is (dus) 3 nummer 1-hits en staat vanaf nu op naam van Olivia Newton-John, Celine Dion en dus Britney Spears.


De hoogste nieuwe binnenkomer van deze week is It's my life van Bon jovi.
De plaat dendert binnen op nummer 5 en dat is de hoogste binnenkomst voor Bon jovi ooit.

De eerste notering van Bon jovi dateert alweer uit november 1986, toen You give love a bad name in de Top 40 stond.
De grootste hit uit Bon jovi's carrière is Always, dat eind 1994 op nummer 2 bleef steken achter Dromen zijn bedrog van Marco Borsato. Een eervolle 2e plaats dus.
It's my life is de eerste notering sinds Real life, dat in april 1999 2 weken in de Top 40 stond. Voor de hit daarvoor moeten we alweer terug naar 1996.

Met de binnenkomst op nummer 5, is dit de hoogste binnenkomst in de Top 40 sinds 13 november 1999, toen Leef van Han van Eijk op nummer 2 binnenkwam.
Om precies te zijn is It's my life de 31e Top 5-entry ooit en de eerste nummer 5-entry sinds If you had my love van Jennifer Lopez op 10 juli 1999. In totaal is het de 9e nummer 5-entry ooit.

Tot slot: Dit is de 4e keer dat een Top 40-hit It's my life genoemd wordt. De andere hits waren voor the Animals (1965), Talk talk (1984) en Dr. Alban (7 weken nummer 1 in 1992).


Vorige week boekte Fool again van Westlife in de 2e week slechts 1 plaats winst naar nummer 23 en daarmee leek m'n voorspelling dat de plaat de hoogste notering ooit voor Westlife zou halen in duigen te vallen, maar deze week is het toch zover!
Fool again stijgt naar nummer 13 en verbetert hiermee het Westlife-record (nummer 19), dat op naam stond van Flying without wings / I have a dream.


In je 8e week een superstip krijgen, dat gebeurt niet vaak. Dat je ook nog minimaal 10 plaatsen stijgt, nog minder vaak.
Om precies te zijn, is dit laatste alleen nog maar November rain van Guns 'n' roses, The joker van Steve Miller band en Theme from Harry's Game van Clannad overkomen, maar die platen waren de week ervoor overnieuw binnengekomen.

De superstip voor Dr. Dre deze week is daarom uniek.
Met Forget about DRE (met Eminem) en Still DRE (met Snoop doggy dogg) stijgt Dr. Dre van 30 naar 20 in z'n 8e week.
Door zowel stijgende verkoop van de single als stijgende airplay van beide tracks, haalt de plaat deze week z'n hoogste notering tot nu toe.
Voor Dr. Dre is het de 4e Top 20-hit en de eerste sinds No diggity (samen met Blackstreet) uit eind 1996.


Op nummer 27 komt Will I ever van Alice Deejay binnen.
De naamsverwarring gaat weer verder, want nadat Higher & higher de 2e hit onder de naam DJ Jurgen was, is Will I ever de 2e hit onder de naam Alice Deejay.
Het is deze week voor het eerst dat beide namen samen in de Top 40 staan.
Mede omdat Higher & higher door een andere zangeres zou worden gezongen als de andere 3 hits, zal ik in het vervolg DJ Jurgen en Alice Deejay als 2 aparte acts tellen.

Zodoende is Will I ever de 2e hit voor Alice Deejay en de opvolger van Back in my life, dat eind vorig jaar nummer 4 haalde.


De Alarmschijf van vorige week, Once upon a time van Montell Jordan komt binnen op nummer 30.
Once upon a time is de 4e hit voor Montell Jordan en de opvolger van z'n grootste hit, Get it on tonite, die zelfs in de Top 5 van dit jaar staat.


Er komen soms in de Top 40 platen binnen waarvan ik helemaal niets kan zeggen, simpelweg omdat de artiest me helemaal niets zegt.
Dit is ook het geval bij N'N'G, dat op nummer 34 binnenkomt met Right before my eyes.

Mocht iemand kunnen vertellen wie of wat deze act is, mail het dan door naar chartsman@hotmail.com en wie weet staat het volgende week bij de hitfeiten.


Nieuw op 38 staat Join me van Him.
Ook voor deze act is het de eerste hit en His Infernal Majesty komt, net als Bomfunk MC's uit Finland.


De onderste binnenkomer staat op nummer 40.
Het is You sang to me van Marc Anthony.
Deze Australiër scoort hiermee z'n 3e hit, na I want to spend my lifetime loving you en I need to know.


Deze week is Nothing else matters verdwenen na 20 weken.
Ik had het er al eerder over gehad dat deze notering niet bij de notering uit 1992 opgeteld mocht worden, omdat het een nieuwe opname was. Ik liet toen ook zien wat er was gebeurd als het wél 1 notering was geweest.
Nu de plaat uit de Top 40 is verdwenen, krijg je natuurlijk nog een eindoverzicht:

Nothing else matters zou als hoogste notering nummer 5 hebben gehad, 34 weken in de Top 40 hebben gestaan er 857 punten hebben verzameld.
Dit is slechts 8 minder dan Dromen zijn bedrog van Marco Borsato.
In de Top 100 Allertijden zou Nothing else matters dan op nummer 10 zijn uitgekomen!!


Tot slot de schijven:
Helaas zijn de schijven niet bekend (om precies te zijn, weet ik op dit moment zelfs de Alarmschijf niet eens).
Zodra ik de Alarmschijf weet, komt hij bij de Actuele Top 40 erbij te staan.


Tot zover deze week,
the Chartsman