Hitfeiten

Week 5

Opvallend deze week is de nummer 1, of beter gezegd, wat niet op nummer 1 staat. Show me the meaning of being lonely van de Backstreet boys blijft op nummer 2 staan.
Het is te verklaren aan de hand van het verschil tussen Scoop en de BSB van afgelopen week. Waar Scoop 100 exemplaren verkocht, verkochten de BSB er ongeveer 60. Dit verschil is deze week een stuk kleiner, maar niet genoeg voor de BSB om naar de nummer 1 te stijgen. Zelfs de vele airplay helpt ze niet genoeg.

Show me the meaning of being lonely komt hiermee (tijdelijk??) in een speciaal rijtje terecht:
Platen die van buiten de Top 10 naar nummer 2 stegen, maar niet op nummer 1 terecht kwamen:
NIEUW op 2: Leef (Big brother tune) - Han van Eijk
35 naar 2: Show me the meaning of being lonely - Backstreet boys
13 naar 2: Meisje (zo lelijk als de nacht) - DJ Madman
11 naar 2: How come how long - Babyface & Stevie Wonder
11 naar 2: Mexico - les Humphries singers

Voor 1997 was Mexico de enige plaat die van buiten de Top 10 naar nummer 2 steeg en niet verder kwam, ondertussen zijn het er 5!!

Mijn verwachting van vorige week (BSB op 1, Postmen & Def rhymz op 2) is niet uitgekomen. Hierdoor is De bom nog steeds 2 plaatsen lager dan de hoogste notering van het origineel.

Barber's Adagio for strings van William Orbit stijgt door van 16 naar 8. Samuel Barber heeft nooit een hit kunnen scoren (toegegeven, in 1930 had je ook geen hitparade in Nederland en bovendien staat er toch vooral populaire muziek in dit soort lijsten), maar William Orbit heeft al eerder aan veel platen meegeholpen. Zo was hij ook de belangrijke man op het album Ray of light van Madonna (1998), met o.a. Frozen en Ray of light.

Het gaat in de Album Top 100 zeer goed met Marco Borsato. Hij verkocht afgelopen week weer evenveel als de rest van de Album top 20 samen met Luid & duidelijk. De single Binnen is hier wel het slachtoffer van. Het nummer zakt van 4 naar 10.

Onderweg van Abel komt binnen op nummer 11. Dit is opvallen hoog voor een debuterende Nederlandstalig act, maar er is nog iets veel opvallenders aan.
De plaat is deze week namelijk de Alarmschijf. Het spreekt bijna voor zich, maar ik vermeldt het toch maar: Zo hoog heeft een plaat die Alarmschijf was nog nooit gestaan!! De vorige 'hoogste notering voor de huidige Alarmschijf' was voor Will 2K van Will Smith, op nummer 28.

Bart Spring in 't Veld was de winnaar van het programma Big brother, maar over hem horen we nauwelijks meer wat.
Van de nummer 2, Ruud Benard, horen en zien we destemeer. Hij mocht vorige week de aftrap van NAC - FC Zwolle verrichten en Paul de Leeuw staat met zijn Ruud-lied Je bent m'n maatje deze week op nummer 14. Het nummer boekt ditmaal 4 plaatsen winst.
Het andere nummer over Big brother, Leef van Han van Eijk, heeft z'n langste tijd nu zeker gehad, want het zakt van 29 naar 38.

Eén van de 7 binnenkomers van deze week is voor Mariah Carey. Met Thank God I found you stond ze al enkele weken in de Tipparade en nu komt ze de lijst binnen op nummer 24. Het is voor Mariah de 21e hit in haar carrière, die nu bijna 10 jaar duurt. Haar eerste hit, Vision of love, scoorde ze in het najaar van 1990.
Sindsdien scoorde ze 14 Top 10-hits en 2 nummer 1-hits:
I'll be there met Trey Lorenz in 1992 (2x#1)
Without you in 1994 (6x#1)

Op haar nieuwe single wordt Mariah gesteund door Joe en 98.
Voor Joe is het de eerste kennismaking met de Top 40; hij stond al eens in de Tipparade samen met A+.
98 scoorden eind 1998 samen met Stevie Wonder een hit met True to your heart.

Denk niet dat je mobieltje afgaat, je luistert naar Mario Piu. Dat kon je afgelopen week op Radio 538 overkomen, want toen was Communication (somebody answer the phone) van Mario Piu de Dansh smash. De plaat komt deze week binnen op nummer 30 in de Top 40.
Je hoort allelei verschillende melodietjes van mobiele telefoons met daarom heen een heel dancenummer.

S club 7 is al enige tijd zeer populair in de UK. Met Bring it all back scoorde deze act in juni vorig jaar daar zelfs een nummer 1-hit. De 7 leden van deze act spelen allemaal in een televisieserie die nu ook in Nederland te zien is. De platenmaatschappij wil er nu ook in Nederland een slaatje uit slaan en blijkbaar lukt dat, want Bring it all back komt deze week binnen op nummer 32.

We blijven bij debuterende acts, want op 34 scoort M2M z'n eerste hit met Don't say you love me.

Soms voorspelt de titel van een plaat al iets over de hitnotering. Zo kwam Eighteen with a bullet van Pete Wingfield in 1975 daadwerkelijk tot nummer 18 en ging daar met een stip naar toe.
Net zo toepasselijk is de titel Brand new start, de nieuwe single van All of us. Deze plaat komt binnen op nummer 37, zonder afgelopen week in de Tipparade te hebben gestaan. Een 'gloednieuwe start' dus.

Tot slot de Alarmschijf van de afgelopen week. Dat was The dark van Anouk. De plaat komt deze week bescheiden binnen op nummer 39, maar dit is te verklaren. De plaat kwam pas op 28 januari in de handel en de Top 40 liep qua verkopen t/m 27 januari. Het nummer staat op pure airplaybasis in de Enige Echte.
Voor Anouk is het de 4e hit, na Nobody's wife (2), It's so hard (23) en R u kiddin' me (2).

Tot zover deze week,
the Chartsman