Nummer 51, 20 december 2008

Voor de 3e week voert Beyoncé de Top 40 aan met If I were a boy.
De plaat is de 72e #1-hit met een Ik-persoon in de titel.
Het gaat te ver om ze allemaal te noemen, maar de meest opvallende is wel I can't help myself (I love you, I want you) van the Kelly Family, waarbij de ik-persoon maar liefst 3 keer in de titel voorkomt.

Daarnaast is het tot 3 keer toe gebeurd dat er 3 ik-hits op rij op #1 stonden:
In 1977 stonden I feel love van Donna Summer, Sorry I'm a lady van Baccara en I remember Elvis Presley van Danny Mirror achter elkaar op #1.
In 1997 stonden Ik zing dit lied voor jou alleen van Jantje Smit, Toen ik je zag van Hero en I'll be missing you van Puff Daddy & Faith Evans (featuring 112) achter elkaar op #1.
In 2000 stonden I would stay van Krezip, I turn to you van Melanie C en Could I have this kiss forever van Whitney Houston & Enrique Iglesias achter elkaar op #1.

De rij uit 1997 had nog verlengd kunnen worden met When I die en I believe I can fly als De regenboog van Frans Bauer & Marianne Weber er niet tussen had gezeten.


In de 4e week gaat Live your life van T.I. en Rihanna van #8 naar #5.
Hiermee is het de 2e top 5-hit met Ma-i-a hi, ma-i-a hu, ma-i-a ho, ma-i-a ha-ha erin. De andere was (uiteraard) Dragostea din teï van O-Zone, dat in 2004 negen weken op #1 stond.
De versie van Haiducii kwam in de Top 40 niet verder dan #8.

De top 5-notering van deze week levert T.I. de eerste top 5-hit op, terwijl Rihanna voor de 6e keer in de top 5 te vinden is.


Ne-Yo gaat in de 4e week met Miss independent van #13 naar #9.
Hiermee evenaart de plaat de hoogste positie die de gelijknamige (maar compleet andere) debuuthit van Kelly Clarkson in 2003 haalde.
Het is de 2e keer dat Ne-Yo de top 10 haalt, de andere keer was met Hate that I love you.
Het aantal top 10-hits had nog een stukje hoger kunnen zijn als Ne-Yo wat minder pech had gehad, want maar liefst 3 hits van hem bleven op #11 of #12 steken.


De Amerikaanse zanger John Legend gaat met Everybody knows in de 5e week van #15 naar #10.
Hierdoor breekt John met een traditie, maar daar zal hij vast niet rouwig om zijn.
Alle 4 zijn eerdere hits bleven namelijk steken tussen #11 en #20, maar nu weet John Legend voor de eerst de top 10 te bereiken.


Na maar liefst 22 weken heeft Viva la vida van Coldplay de top 10 verlaten. De plaat gaat in de 23e week notering van #10 naar #12.
Met nog 1 week te gaan, kunnen de heren van Coldplay goed als zeker de kans om de #1 van het jaar te scoren op hun buik schrijven, want daarvoor zou Viva la vida volgende week op #2 moeten staan, een schier onmogelijke opgave.
Viva la vida heeft inmiddels 802 punten gehaald, waardoor de plaat deze week van #29 naar #23 stijgt in de lijst met grootste hits allertijden.


De Britse zangeres Adele werd op 5 mei 1988 als Adele Laurie Blue Adkins in het Londense district Tottenham geboren.
Ze heeft op de BRIT School for Performing Arts & Technology gezeten, een Londens conservatorium waar o.a. Katie Melua, Leona Lewis en Amy Winehouse ook lessen hebben gevolgd.
Nadat ze in mei 2006 was afgestudeerd, trad Adele in kleine settings op en uiteindelijk wist ze een platencontract in de wacht te slepen.

Van de single Hometown glory werden slechts 500 vinyl-singles geperst, maar mede dankzij downloads wist de single toch tot #32 in de Britse hitlijsten te komen.
Opvolger Chasing pavements betekende de doorbraak voor Adele met een #2-notering in Engeland en een #9-hit in de Top 40.
Hierna volgden het debuutalbum 19 en de hitsingle Cold shoulder.

Deze week komt Adele als hoogste nieuweling op #19 de Top 40 binnen met Make you feel my love.
Het liedje is geen eigen nummer, maar een cover van Bob Dylan. Dylan schreef het nummer voor zijn album Time out of mind uit 1997.
Nog datzelfde jaar maakte Billy Joel een cover en bracht het (zonder succes) op single uit ter promotie van zijn 3e greatest hits-album.
Sindsdien hebben artiesten als Bryan Ferry, Neil Diamond en Garth Brooks ook al een coverversie van Make you feel my love opgenomen, maar geen van allen wist de Top 40 te halen.
Dat lukt Adele deze week dus wel, waardoor ze op #19 haar 3e hit te pakken heeft.


De snelste stijger komt deze week op naam van Laat me alleen van Rita Hovink & Gerard Joling.
De single gaat in de 2e week van #33 naar #24, waardoor dit de hoogste notering ooit is voor deze compositie.
De originele versie van Patty Pravo kwam in 1974 tot #26 en de eerdere versie van Rita Hovink bleef in 1977 op #29 steken.


Wanneer twee bekende artiesten een duet opnemen, zijn de hitkansen voor die plaat relatief groot.
De Canadees/Portugese Nelly Furtado kan hier over meepraten, want ze wist al top 10-hits te scoren met Promiscuous, Give it to me en Te busqué.
Nelly Furtado werd op 2 december 1978 in Victoria, British Columbia geboren. Haar ouders waren eind jaren '60 van Portugal naar Canada verhuisd en gaven Nelly veel van de Portugese taal en cultuur mee in haar opvoeding.
De eerste plaatopnames van Nelly dateren uit 1996, toen ze platen inzong voor een hiphop-groep. Haar eigen debuutalbum Whoa, Nelly! dateert uit 2000 en bevatte met I'm like a bird direct een wereldhit.
Sindsdien scoorde ze grote hits met o.a. Turn off the light, Força en All good things (come to an end).
Deze week scoort Nelly Furtado haar 16e Top 40-hit met Broken strings, een duet met James Morrison.

James Morrison werd op 13 augustus 1984 als James Morrison Catchpole in het Britse Rugby geboren.
Toen hij 13 jaar was, leerde een oom hem gitaar spelen. Tegen de tijd dat hij ging optreden besloot James als artiestennaam de naam Catchpole te laten vallen en onder de naam James Morrison door te gaan.
In eerste instantie trad James op in bars en kreeg in 2006 de kans om in het voorprogramma van Corinne Bailey Rae te staan, die toen net door was gebroken. Hierdoor kwam de carrière van James Morrison in een stroomversnelling terecht.

In de herfst van 2006 verscheen zijn debuutalbum Undiscovered, waarvan de single You give me something een #2-hit werd.
Deze single werd opgevolgd door de #8-hit Wonderful world, waarna nog 2 kleine hitjes volgden.
In september is het 2e album Songs for you, truths for me uitgekomen.
De single You make it real kwam al tot #18 en deze week volgt opvolger Broken strings op #26.
Broken strings is de 6e Top 40-hit voor James Morrison.


De Amsterdamse zanger Rene Froger werd op 5 november 1960 als René Froger geboren.
Rene kreeg muziek met de paplepel ingegoten, want zijn vader Jan Froger had zijn eigen café in De Jordaan en trad daar regelmatig op als zanger en accordeonist onder de naam Bolle Jan.
Halverwege de jaren '80 kwam het eerste singletje van Rene uit onder de titel Ik zie het wel zitten. De plaat werd echter geen hit.
De doorbraak van Rene Froger kwam in 1988 toen hij bij het vertrek van Adam Curry het lied Winter in America van Doug Ashdown coverde en er een #5-hit mee scoorde.
Een jaar later volgde zijn grootste hit, Alles kan een mens gelukkig maken. Deze plaat was opgenomen voor het project Iedereen is anders volgens Het Goede Doel, opgezet door de groep het Goede Doel.

Sindsdien volgden nog hits als Just say hellO!, Wild rhythm en Crazy way about you.
Bovendien stond Rene 5 jaar geleden aan de wieg van de Toppers. In eerste instantie zouden Gerard Joling en Gordon eenmalig met een medley optreden bij concerten van Froger, maar toen dit een enorm succes was, werd besloten om het concept uit te breiden. Komend jaar gaan de Toppers naar het Eurovisie Songfestival, al is Gerard Joling inmiddels vervangen door Jeroen van der Boom.

In de afgelopen weken was op RTL4 het programma De Frogers - effe geen cent te makken te zien.
In dit programma moest Rene met zijn gezin een maand lang rond zien te komen van een bijstanduitkering in de Hilversumse Vennecoolstraat.
Het programma kreeg hoge kijkcijfers en verlaagde voor veel mensen de drempel om bij de Voedselbank naar binnen te gaan.

Het themanummer van De Frogers - effe geen cent te makken was De zon schijnt voor iedereen en is inmiddels op single uitgebracht.
De zon schijnt voor iedereen komt deze week op #35 de Top 40 binnen en is de 33e Top 40-hit voor Rene Froger.


De Zwitserse DJ Yves LaRock werd in 1977 als Yves Cheminade geboren.
Yves heeft deelgenomen aan het producerscollectief Africanism All Stars, waaraan maar liefst 25 DJ's meededen zoals David Guetta, Bob Sinclar en Dr. Kucho!.
In 2005 scoorde Yves een tipnotering met Zookey (Lift your leg up), dat weliswaar de Top 40 niet haalde, maar wel een bekende clubhit is geworden.

De doorbraak kwam vorig jaar alsnog met de #5-hit Rise up, dat zelfs de top 20 van het jaar 2007 wist te halen.
Eerder dit jaar werd opvolger By your side een #11-hit.

Deze week scoort Yves LaRock op #37 zijn 3e Top 40-hit, want hij komt op #37 binnen met Say yeah!.
De plaat is een samenwerking met Jaba.
Deze zanger heet voluit Jaba Gawan Seiler en scoort met Say yeah! zijn 2e hit, want hij had ook al een credit op By your side.
Say yeah! is echter al de 3e Top 40-hit waarop de vocalen van Jaba zijn te horen, want hij zong ook al Rise up in, maar kreeg daar geen credit voor.


Je hebt de laatste jaren talentenjachten in alle soorten en maten op de Nederlandse TV.
Het begon in eerste instantie met Your big break op RTL4 in 2000, waaruit Jody Bernal en Judith kwamen. Hierna volgde Alles voor de band, wat Follow That Dream opleverde.
Wat er met Starmaker, Idols, Popstars en X-factor nog bij kwam kijken, is overbekende geschiedenis.

In september en oktober zond RTL5 het programma Rock Nation uit. Hierin werd een zoektocht gestart naar talent voor een rockband.
Via diverse optredens en battles werd uiteindelijk een 6-koppige band samengesteld.
De uiteindelijke groep bestaat uit zangeres Astrid, de gitaristen Daan en Jean-Baptiste, bassist Noah, drummer Stephan en toetsenist Thijs.
Als bandnaam kwam Noah met de naam Stereo aanzetten en dat is het uiteindelijk geworden.
Echte verwachtingen van een hit hadden de bandleden niet, waardoor de titel Unexpected erg toepasselijk is voor de eerste hit, waarmee Stereo deze week op #39 de Top 40 binnenkomt.


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1  4 Ayo technology Milow
 2  1 Dochters Marco Borsato
 3  5 Laat me alleen Rita Hovink & Gerard Joling
 4  3 Unexpected Stereo
 5  2 If I were a boy Beyoncé
 6  - Make you feel my love Adele
 7  8 Hot n cold Katy Perry
 8  - Womanizer Britney Spears
 9  - Als je slaapt Glennis
10  7 Human the Killers

Ayo technology is de 1e #1-hit voor Milow in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1  3 Wit licht Marco Borsato
 2  1 Symphonica in rosso Lionel Richie
 3  4 Incredible Ilse deLange
 4  2 The promise Il Divo
 5  6 And winter came Enya
 6  5 My love - essential collection / My love - ultimate essential collection Celine Dion
 7  - 19 Adele
 8  9 Viva la vida or death and all his friends Coldplay
 9  7 This is the life Amy MacDonald
10  8 Stilte in de storm Jan Smit

Wit licht is na 7 weken afwezigheid weer koploper en staat in totaliteit voor de 4e week op #1 in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 19 Make you feel my love - Adele
Snelste stijger 24 (+9) Laat me alleen - Rita Hovink & Gerard Joling
Snelste zakker 40 (-12) Paper planes - M.I.A.
Superstippen 2
Stippen 11
Nederlandstalig 5
NL product 12
Langstgenoteerd 12(23 wk) Viva la vida - Coldplay
Binnenkomers 5
Oudste act
(Top 40-debuut)
24 (10/6/1976) Rita Hovink


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 30  5  25 The lovers are losing Keane
38 10 17 372 Disturbia Rihanna
36  3 14 375 Mr. Rock & roll Amy MacDonald
34 20  7  86 Whoop whoop DiceCream (feat. the PartySquad, Reverse, Darryl & Sjaak)
32  2 23 703 Sweet about me Gabriella Cilmi