Nummer 47, 22 november 2008

Nadat de single vorige week van #26 naar #1 sprong, staat Dochters van Marco Borsato nu voor de 2e week op #1.
Op zich is het niet verwonderlijk dat Borsato op de 1e plek blijft staan, want van zijn eerdere 13 #1-hits stond alleen Waarom nou jij in 1995 slechts 1 weekje bovenaan. De rest voerde minstens 3 weken de Top 40 aan, al deed Wat zou je doen dit wel in 2 etappes van ieder 2 weken.


De snelste stijger komt deze week op naam van Beyoncé, die met If I were a boy van #13 naar #2 knalt.
Het is de 3e top 2-hit voor Beyoncé, na de #2-hit Crazy in love uit 2003 en de #1-hit Beautiful liar uit 2007.
Daarnaast wist ze als lid van Destiny's Child tweemaal #2 te halen, met Independent women part I en Survivor.

De sprong van #13 naar #2 ziet er op het oog veelbelovend uit voor Beyoncé, maar als je de statistieken moet geloven, is de kans groter dat If I were a boy op #2 zal blijven steken dan dat de #1-positie gehaald zal worden.
Het is namelijk de 4e keer in de geschiedenis dat een plaat deze sprong maakt. Van de andere 3 haalde Maid of Orleans (The waltz Joan of Arc) van Orchestral Manoeuvres in the Dark (1982) de #1-positie, terwijl Meisje (zo lelijk als de nacht) van DJ Madman (1997) en Lost van Anouk (2005) op #2 bleven steken.


Het is voor Jan Smit te hopen dat er in Volendam een afkick-kliniek is, want het is wel even wennen voor hem.
De eerste 5 keer dat Jan de top 5 van de Top 40 wist te bereiken, eindigde hij telkens op #1.
Zijn vorige single Stilte in de storm verbrak de trend door op #2 te blijven steken en het ziet er naar uit dat Als je lacht op #3 blijft steken, want de single gaat in de 3e week alweer terug van #3 naar #4...


Na 5 weken op #2 zakt Infinity 2008 van Guru Josh Project deze week van #2 naar #5.
Vijf weken op die 2e positie is weliswaar knap, maar geen record.
Van de platen die nooit op #1 wisten te komen, is het record 7 weken, voor You van Judith uit 2001.
De plaat die echter het langst (ook op rij) op #2 stond, is Jij bent zo van Jeroen van de Boom, die het 9 weken op rij op #2 volhield.


In de 11e week gaat So what van P!NK van #8 naar #6.
Hierdoor weet de single de hoogste notering tot nu toe te bereiken, en dat in de 11e week notering.


In het verleden hebben er al een aantal acts in de Top 40 gestaan die in het dagelijks leven niet in de hitparade, maar in de gevangenis zouden horen te zitten.
In de jaren '80 had je bijvoorbeeld de band Time Bandits, in de jaren '90 deden 40 Thievz mee op een plaat van Coolio en deze week debuteren er een aantal moordenaars, want the Killers komen als hoogste nieuweling de Top 40 binnen.

De Amerikaanse band the Killers werd in 2002 opgericht in Las Vegas.
De band bestaat naast zanger Brandon Flowers uit gitarist Dave Keuning, drummer Ronnie Vannucci jr. en bassist Mark Stoermer.

In 2004 verscheen het debuutalbum Hot fuss, dat in o.a. Engeland, Ierland en Australië de koppositie van de albumlijst wist te veroveren.
Van dit album kwamen singles als Somebody told me en Mr. Brightside, dat wel kleine succesjes in Nederland werden, maar de Top 40 niet wisten te halen.
Dit verhaalde herhaalde zich in 2006 met het album Sam's town en singles als When you were young en Read my mind.

Op 24 november zal het 3e studioalbum Day & age verschijnen.
Als eerste voorloper deed de single All these things that I've done afgelopen zomer nog niet zoveel, maar opvolger Human gaat nu alsnog voor de Nederlandse doorbraak van the Killers zorgen, want de single komt op #22 de Top 40 binnen.

Er zijn overigens heel wat discussies geweest over de tekst van het liedje.
De zin Are we human or are we dancer? zou Are we human or are we denser? zijn, waarbij "denser" zeg maar "dom, onnozel, hersenloos" zou betekenen.
Toch heeft de groep in de eigen songteksten "dancer" staan.
Omdat dansers ook menselijk zijn, is de tekst van Human al uitgeroepen tot de plaat met meest dwaze songtekst van dit moment....


De Amerikaanse zanger John Legend werd op 28 december 1978 als John Stephens in Springsteen, Ohio geboren, maar verhuisde later naar Philadelphia.
John was al op jonge leeftijd met muziek bezig, want toen hij 3 jaar jong was leerde zijn oma hem al piano spelen, waarop hij voornamelijk gospelliedjes speelde. Toen hij 7 jaar jong was, ging John in een kerkkoor zingen.
Via o.a. een acappellagroep kwam hij uiteindelijk in het singer/songwriter-circuit terecht.

Eind 2004 verscheen het debuutalbum Get lifted, waarvan de singles Used to love u en Ordinary people kwamen.
In het najaar van 2006 verscheen opvolger Once again, waarvan tracks als Save room, P.D.A. (We just don't care) en Stereo succesvol waren.

Vorige maand was het tijd voor het 3e album Evolver.
In eerste instantie werden de tracks Green light en If you're out there vrij kort na elkaar uitgebracht, maar geen van beide wist de Top 40 te halen.
Dat gebeurt nu alsnog wél met de 3e single van het album, Everybody knows.
Deze single komt deze week op #28 de lijst binnen en is de 5e Top 40-hit voor John Legend.


Waar Nederlandse artiesten relatief makkelijk in de Vlaamse hitlijsten terecht komen, willen de zuiderburen vaak maar moeilijk een hit in Nederland scoren.
Uiteraard lukte het een band als Clouseau wel, maar de laatste jaren moesten de Belgen het hier voornamelijk hebben van de danceklanken van Lasgo en Kate Ryan, aangevuld met de Zuid-Europese klanken van Belle Perez.
Enkele weken geleden kwam er al een popplaat uit België de Top 40 binnen in de vorm van Because van Novastar, maar de eerlijkheid dient gezegd te worden dat het (tegenwoordig) enige bandlid van die groep een geboren Nederlander is...

Deze week komt er dan toch écht een popplaat van een échte Belg de Top 40 binnen.
Achter de artiestennaam Milow gaat Jonathan Vandenbroeck schuil, die op 14 juli 1981 werd geboren.
Het eerste wapenfeit van Milow vond plaats op Humo's Rock Rally in 2004, een tweejaarlijkse wedstrijd voor Rockbands, georganiseerd door het weekblad Humo.
Milow wist in de finale de top 3 niet te halen, maar hij had in ieder geval naam gemaakt.

Het debuutalbum The bigger picture verscheen in 2006. Van dit album kwam de single You don't know, dat met 42 weken notering de op 1 na langstgenoteerde single ooit is in de Vlaamse hitlijsten.
Opvallend genoeg werd You don't know pas in de loop van 2008 een succesje in Nederland, zonder overigens de Top 40 te halen.

Begin 2008 was ook al het 2e album Coming of age verschenen. Het album leverde in Vlaanderen al enkele hits op.
Als 3e single van het album is Ayo technology uitgekomen, wat 2 weken op #1 in Vlaanderen stond.
De single komt deze week op #32 de Top 40 binnen, waardoor Milow zijn Top 40-debuut maakt.

Ayo technology is een accoustische cover van de gelijknamige hit van 50 Cent en Justin Timberlake.
De originele versie kwam een ruim jaar geleden tot #17 en stond 10 weken in de Top 40 genoteerd.


De Amerikaanse rapper/producer Kanye West werd op 8 juni 1977 als Kanye Omari West in Atlanta geboren, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Chicago, toen zijn ouders gingen scheiden.
Kanye zat enige tijd op een kunstacademie, maar stopte ermee omdat hij cijfers te laag waren en hij bovendien liever in de studio zat. In die tijd produceerde hij namelijk al platen voor lokale artiesten.
Kanye maakte naam als producer en zat op een gegeven moment achter de knoppen bij tracks van o.a. Alicia Keys, Janet Jackson, the Game en John Legend.

Op een gegeven moment ging Kanye West ook zelf platen maken, wat in 2004 leidde tot het debuutalbum The college dropout. Hierop stond o.a. de single Through the wire, dat de 2e hit voor hem was, want kort ervoor had hij in de Top 40 gedebuteerd op Slow jamz van Twista en Jamie Foxx.
Na de albums Late registration en Graduation is het inmiddels tijd voor het 4e album 808s & heartbreak, dat op 24 november in de winkel zal liggen.
Van dit album komt de single Love lockdown deze week op #36 de Top 40 binnen en is de 7e Top 40-hit voor Kanye West.
De grootste tot nu toe is American boy, dat eerder dit jaar 21 weken genoteerd stond. Die hit is echter op geen enkel album van Kanye te vinden, want die is afkomstig van het album Shine van de Britse zangeres Estelle.


De geschiedenis van de Amerikaanse meidengroep the Pussycat Dolls gaat terug naar het jaar 1993, toen Robin Antin samen met Christina Applegate het idee kreeg om een moderne versie van een "burlesque" groep neer te zetten. Dit is een vorm van theatraal entertainment met zang, parodiën en soms een striptease.
Het eerste optreden van deze groep vond plaats in 1995, waarna de meiden in korte tijd een vaste avond kregen in nachtclub The Viper Room in Los Angeles met een show waarin ze bekende liedjes uit de jaren '50 en '60 stonden in lingerie en ouderwetse pin-up-kostuums.
Dankzij diverse bladen en optredens bij o.a. MTV en VH1 kregen the Pussycat Dolls steeds meer bekendheid, waarna ze ook te zien waren in de film Charlie's Angels: Full throttle uit 2002.

In 2003 werd besloten om de groep om te bouwen tot meer een zanggroep, waarbij uitdagende teksten nog altijd waren toegestaan.
Dit leverde in 2005 het debuutalbum PCD op, waarvan maar liefst 6 singles de top 10 van de Top 40 wisten te halen. De eerste drie stonden zelfs allemaal op #2: Don't cha, Stickwitu en Beep.

In september 2008 verscheen uiteindelijk het 2e album Doll domination, waarvan de single When I grow up al tot #25 kwam, aanzienlijk lager dan alle eerdere hits van de groep.
Deze week komt opvolger I hate this part op #39 de Top 40 binnen en levert the Pussycat Dolls hun 8e Top 40-hit op, maar het begint er wel steeds meer op te lijken dat de gouden tijden van weleer niet meer terugkomen....


De Amerikaanse band Live heeft een speciale band met Nederland.
De albums van de groep zijn hier succesvoller dan in eigen land (en al helemaal dan in Engeland), al is er een uitzondering, want de 9 keer platina van het album Throwing copper werd hier niet gehaald.
De laatste 3 albums haalden in Amerika geen van allen de top 20 en Songs from the black mountain bleef eerder dit jaar zelfs op #52 hangen in de Amerikaanse albumlijst en verkocht bovendien nog geen 100.000 exemplaren.

Om de band met Nederland te bevestigen, heeft de band nu wereldwijd een livealbum uitgebracht, dat volledig is opgenomen in de Amsterdamse poptempel Paradiso.
Uiteraard bekt het ook wel lekker om een live-album van Live te hebben, want op al het eerdere materiaal stond weliswaar dat het 'live' was, maar betrof het altijd studio-opnames.....


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1  - Dochters Marco Borsato
 2  4 If I were a boy Beyoncé
 3  3 Infinity 2008 Guru Josh Project
 4  5 Viva la vida Coldplay
 5  1 Als je lacht Jan Smit
 6  6 So incredible Ilse deLange
 7  8 Sweet about me Gabriella Cilmi
 8  9 Just a flirt Miss Montreal
 9  - I'm yours Jason Mraz
10  - Fell in love Alain Clark

Dochters is de 14e #1-hit voor Marco Borsato in de saleslijst.
De andere waren Dromen zijn bedrog (13x#1 in 1994), Waarom nou jij (1x#1 in 1995), De bestemming (4x#1 in 1998), Binnen (2x#1 in 1999), Lopen op het water (4x#1 in 2002), Afscheid nemen bestaat niet (3x#1 in 2004), Voorbij (3x#1 in 2004), Wat zou je doen (3x#1 in 2004), Because we believe (5x#1 in 2006), Rood (11x#1 in 2006), Everytime I think of you (4x#1 in 2006), Wit licht (2x#1 in 2008) en Stop de tijd (3x#1 in 2008).


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1  - The promise Il Divo
 2  - Live at the Paradiso Amsterdam Live
 3  - And winter came Enya
 4  - Best of Krezip Krezip
 5  2 Wit licht Marco Borsato
 6  1 Incredible Ilse deLange
 7  - Soul Seal
 8  3 The Katie Melua collection Katie Melua
 9 10 Stilte in de storm Jan Smit
10  5 This is the life Amy MacDonald

The promise is na Il Divo (4x#1 in 2005) en Siempre (2x#1 in 2006) de 3e #1-hit voor Il Divo in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 22 Human - the Killers
Snelste stijger 2 (+12) If I were a boy - Beyoncé
Snelste zakker 38 (-15) You make it real - James Morrison
Superstippen 2
Stippen 8
Nederlandstalig 4
NL product 12
Langstgenoteerd 15(20 wk) Sweet about me - Gabriella Cilmi
Binnenkomers 5
Oudste act
(Top 40-debuut)
11 (17/3/1984) Madonna


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 26  6  43 My medicine Snoop Dogg
39  7  8 140 Ik hou d'r zo van Gerard Joling
36 24 12 144 10,000 nights Alphabeat
32 15  9 191 If I go Anouk
29 19  8 142 The man who can't be moved the Script