Nummer 34, 23 augustus 2008

De Top 40 wordt voor de 6e week aangevoerd door Give it 2 me van Madonna.
In 2005 stond al 7 weken op #1 met Hung up, waardoor ze nu haar 2e #1-hit scoort die minimaal 6 weken op #1 heeft gestaan.
Dit levert een vrij uniek feit op, want ze is pas de 9e artiest waarvan minstens 2 platen 6 weken op langer op #1 stonden. Sterker nog: ze is pas de eerste vrouw die dit voor elkaar krijgt!!
aantal periode artiest titels
6 1965-1968 the Beatles Ticket to ride (9), Help! (6), Yesterday (6), We can work it out / Daytripper (7), Yellow submarine / Eleanor rigby (6), Hey Jude (7)
4 1994-2006 Marco Borsato Dromen zijn bedrog (12), Afscheid nemen bestaat niet (8), Because we believe (6), Rood (11)
2 1977-1978 Boney M. Ma Baker (6), Rivers of Babylon / Brown girl in the ring (9)
1985-1992 Elton John Nikita (7), Don't let the sun go down on me (8)
1987-1992 George Michael Faith (6), Don't let the sun go down on me (8)
2001 Shaggy It wasn't me (7), Angel (7)
1995-2005 Guus Meeuwis Het is een nacht... (Levensecht) (7), Geef mij je angst (7)
1989-2007 Gerard Joling No more boleros (6), Blijf bij mij (Dit zijn voor mij de allermooiste uren) (11)
2005-2008 Madonna Hung up (7), Give it 2 me (6 *)


In de 3e week gaat Pjanoo van Eric Prydz van #13 naar #5.
Hierdoor heeft Eric Prydz na de #4-hit Call on me en de #3-hit Proper education zijn 3e top 5-hit te pakken op een totaal van 3 hits.
Nu gebeurt het wel vaker dat een act met de eerste 3 hits in de top 5 belandt, maar voor een dance-act is het vrij bijzonder.
Zo uit m'n hoofd kan ik alleen Party Animals (1-1-1), Captain Jack (1-1-4) en Ch!pz (2-1-5) bedenken die Eric Prydz voorgingen....


De plaat is veruit de #1 van het jaar 2008, de single staat bij de 50 succesvolste Top 40-hits allertijden, wat komt er nog meer op de erelijst van This is the life van Amy MacDonald?
In de 21e week zakt de plaat van #8 naar #10 en staat inmiddels al 18 weken in de top 10.
Het is de 16e keer dat een single minimaal 18 weken in de top 10 staat en in meer dan de helft van de gevallen bleef het ook bij die 18 weken. Slechts 5 platen stonden nóg langer in de top 10, waarvan alleen Que si, que no van Jody Bernal het ná 1971 deed...


In de 2e week gaat In and out of love van Armin van Buuren en Sharon den Adel van #32 naar #18.
Hiermee is de single in 1 klap al bijna de grootste hit uit de carrière van Armin van Buuren.
Hij heeft dan weliswaar inmiddels 12 Top 40-hits op zijn naam staan, maar In and out of love is na de #11-hit Serenity pas de 2e die de beste 20 uit de Top 40 weet te bereiken.


Colbie Caillat gaat met Realize in de 3e week van #26 naar #19.
Nadat de eerste hit Bubbly het 23 weken in de Top 40 uit had weten te houden, bleef opvolger The little things op #23 steken. Met Realize bewijst Colbie Caillat dat een nieuwe notering in het linker rijtje er in ieder geval nog inzit.


Enige tijd geleden bood de Britse band Coldplay de single Violet hill een week lang gratis aan op hun website, terwijl de track daarna alleen tegen betaling te downloaden was.
Dat die single daarna toch nog een hit werd, bewees vooral dat het gratis downloaden de naamsbekendheid omhoog schroefde en niet zozeer en uiteindelijke kopers ervan weerhield te gaan betalen.
Violet hill werd uiteindelijk de eerste single van het album Viva la vida or death and all his friends, dat inmiddels 8 weken op #1 in de albumlijst staat.

De persoon die ooit de naam Coldplay bedacht, is Tim Rice-Oxley, de zanger van Keane. Hij vond de naam Coldplay te deprimerend, waarna zijn studiegenoot Chris Martin uiteindelijk een band met die naam startte.
Blijkbaar heeft Keane zich wat laten inspireren door Coldplay, want onlangs bood de groep de nieuwe single Spiralling als gratis download aan, terwijl de track inmiddels alleen tegen betaling te downloaden is.
Spiralling is de voorloper van het album Perfect symmetry, dat voor 13 oktober gepland staat.
Volgens eigen zeggen heeft de band voor het album "de grenzen van de slechte smaak" afgetast, dus weet je direct wat ze vinden van de mensen die nog geld aan hun muziek uitgeven...

De single Spiralling komt deze week als hoogste nieuweling op #26 de Top 40 binnen en is de 10e Top 40-hit voor Keane.


Het Volendamse duo Nick & Simon heeft zich in een paar jaar tijd tussen de top van de Nederlandse artiesten genesteld.
Deze 24-jarige jongens kregen bekendheid als "de vrienden van Jan Smit" in de real-life-soap Gewoon Jan Smit, waarna de ook de begeleiding op de hit Laura voor hun rekening namen.
Vervolgens scoorden Nick Schilder en Simon Keizer hits als Steeds weer en De soldaat.
Het debuutalbum Nick & Simon bleef de maximale periode van 104 weken in de albumlijst staan (daarna zak je sinds 2003 af naar de backcatalogus-lijst), waarna opvolger Vandaag een #1-hit werd.

Van het album Vandaag werden de singles Kijk omhoog en Pak maar m'n hand grote hits, maar de allergrootste klapper kwam met Rosanne, dat een #4-hit werd en pas na 16 weken de Top 40 verliet.
De liedjes op het album blijven succesvol, want deze week komt de 4e single van het album de Top 40 binnen.
Op #31 vinden we namelijk Hoe lang?, wat de 6e Top 40-hit voor Nick & Simon is.


De Duitse danceact Cascada bestaat uit de DJ's Manuel Reuter en Yann Peifer.
Yann kennen we vooral onder de naam Yanou. Samen met DJ Sammy en Do scoorde hij in 2002 en 2003 tot 2 keer toe een grote hit met Heaven, een cover van Bryan Adams.
Manuel heeft al onder ruim 30 namen platen uitgebracht. Hij gebruikt ook wel het alias Manian en onder die naam scoorde hij vorig jaar een tipnotering met een bewerking van.... Bryan Adams' Heaven.

Manuel en Yann sloegen in 2004 de handen ineen om samen platen te gaan maken onder de naam Cascada. Als zangeres vroegen ze Natalie Horler, die op 23 september 1981 in Bonn werd geboren.
Ze scoorden vooralsnog 3 hits, grotendeels covers. Zo was Everytime we touch gebaseerd op een plaat van Maggie Reilly en werd en passent de ballad Truly madly deeply van Savage Garden ook in een dance-jasje gestoken.
Rond de jaarwisseling scoorden Yanou en Manian nog een top 10-hit met De Janeiro, dat ze onder de naam R.I.O. hadden opgenomen.

Inmiddels is er onder de naam Cascada weer een single uitgebracht.
Het gaat om What hurts the most, dat al een Britse hit was voor Jo O'Meara en een Amerikaanse hit voor Rascal Flatts.
In Nederland was What hurts the most nog nooit een hit geweest, maar daar komt deze week op #33 verandering in door de versie van Cascada, hun 4e Top 40-hit.


Het lijkt de laatste tijd weer een rage te worden om albums helemaal uit te melken.
Nelly Furtado en the Pussycat Dolls deden het onlangs al, Mika wordt momenteel getipt met Love today, de 6e single van Life in cartoon motion en nu is er de 7e hitsingle van het Rihanna-album Good girl gone bad...
In het geval van Rihanna ligt het echter niet even iets anders, want er is een vernieuwde versie van het album gekomen.

Vorig jaar juni verscheen de originele versie van Good girl gone bad, met daarop 15 tracks, waarvan Umbrella, Shut up and drive, Don't stop the music en Hate that I love you hits zouden worden.
Hierna verscheen een deluxe-editie met daarop 12 tracks (inclusief de 4 genoemde hits) én een bonus-CD met daarop 11 remixen.
Een jaar na de oorspronkelijke release kwam het album Good girl gone bad reloaded, waarop 15 tracks en 4 bonustracks stonden én een DVD was toegevoegd. Bij de nieuwe tracks zaten ook de hits Take a bow, If I never see your face again én de nieuwe hit Disturbia.
Disturbia komt deze week op #36 de Top 40 binnen en is de 11e Top 40-hit voor Rihanna.

Naast Disturbia staan ook nog de vorige 2 hits van Rihanna in de Top 40 genoteerd.
Een notering met 3 tracks tegelijkertijd is vrij bijzonder, maar geen record.
In 1965 stond Dave Berry 4 weken lang met maar liefst 4 hits tegelijkertijd genoteerd, een record dat nog nooit verbroken is.
Daarnaast stond Bruce Springsteen in 1985 2 weken lang met 3 hits tegelijkertijd in de top 10 genoteerd, dus kan het nog altijd bonter...


De Nederlandse act Pete Philly & Perquisite klinkt aardig wat mensen bekend in de oren, maar tot deze week hadden ze nooit de Top 40 weten te bereiken.
Tracks als Insomnia, Grateful, Mellow en Time flies kreeg redelijke radio-aandacht, maar wisten het publiek er niet toe te brengen om de singles ook te gaan aanschaffen.

Pete Philly werd op 28 mei 1980 als Pieter Philip Monzon in Willemstad, Aruba geboren.
Op zijn 5e verhuisde hij naar Nederland en kwam in Den Haag terecht. Hier raakte hij geïnteresseerd in hiphop en volgde welgeteld een jaar een opleiding aan de kunstacademie.
In 2002 deed Pete Philly mee aan de finale van Grote Prijs van Nederland in de categorie hiphop/R&B. In die tijd leerde hij ook Perquisite kennen.

Perquisite heet in het dagelijks leven Piet Perquin.
Hij is vanaf 2001 serieus met muziek bezig en bracht voor zijn samenwerking met Pete Philly ook enkele singles uit.

Nadat ze al enkele jaren succesvol op vele podia in Nederland hebben gestaan, scoren Pete Philly deze week hun eerste Top 40-hit door met Mystery repeats op #38 binnen te komen.


Uit de albumlijst blijkt dat de albumkopers er niet vies van zijn om oud materiaal aan te schaffen.
Zo knalt Collected van Creedence Clearwater Revival van #30 naar #2. Opvallend, want de album Creedence gold en More Creedence gold vallen al jaren onder het goedkope backcatalogusmateriaal en de band heeft al minstens 7 verzamelaars in de albumlijst gehad. Toch helpt een 3CD-box met 50 liedjes, een zacht prijsje een TV-reclame behoorlijk...

Daarnaast is Gold - greatest hits van ABBA op #9 te vinden. Dit album uit 1992 stond destijds al op #2 en werd in 1999 niet opnieuw een hit, omdat alleen in Nederland het album 25 jaar na Waterloo uitgebracht werd. Van ABBA hebben in de loop der jaren al meer dan 10 verzamelalbums genoteer gestaan, maar de muziek blijkt tijdloos te zijn én de speelfilm Mamma mia! met daarin vele ABBA-liedjes bezorgen het opnieuw uitgebracht album een hernieuwde top 10-notering.


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1  4 Sweet about me Gabriella Cilmi
 2  1 All summer long Kid Rock
 3  3 I kissed a girl Katy Perry
 4  7 Give it 2 me Madonna
 5  - Pjanoo Eric Prydz
 6  6 This is the life Amy MacDonald
 7  5 Ella elle l'a Kate Ryan
 8  2 Stilte in de storm Jan Smit
 9  8 Viva la vida Coldplay
10  - In and out of love Armin van Buuren featuring Sharon den Adel

Sweet about me is de 1e #1-hit voor Gabriella Cilmi in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1  1 Viva la vida or death and all his friends Coldplay
 2  - Collected Creedence Clearwater Revival
 3  2 Toppers in concert 2008 Gerard * Rene * Gordon
 4  3 This is the life Amy MacDonald
 5  7 Mamma mia! the movie soundtrack featuring the songs of ABBA
 6  4 Rockferry Duffy
 7  6 Vandaag Nick & Simon
 8  5 Back to black Amy Winehouse
 9  - Gold - greatest hits ABBA
10  9 Live at Gelredome Anouk

Viva la vida or death and all his friends staat in totaliteit voor de 8e week op #1 in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 26 Spiralling - Keane
Snelste stijger 18 (+14) In and out of love - Armin van Buuren featuring Sharon den Adel
Snelste zakker 30 (-10)
35 (-10)
Het is nog niet voorbij - Gerard Joling
Blow me away - Alain Clark
Superstippen 2
Stippen 5
Nederlandstalig 4
NL product 11
Langstgenoteerd 10(21 wk) This is the life - Amy MacDonald
Binnenkomers 5
Oudste act
(Top 40-debuut)
9 (5/9/1981) Lionel Richie


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 31  5  26 Lollipop Lil Wayne featuring Static
38 24  6  58 Imitation Mêlée
37 27  4  34 Ga dan Jannes
35  9  9 202 Watch out Alex Gaudino featuring Shena
34 21  6  96 Be together Supafly Inc.