Nummer 12, 22 maart 2008

Na de binnenkomst op #1 van vorige week staat Hello world van Nikki deze week voor de 2e week op #1.
Zoals te verwachten was, hebben de meeste mensen de single in de 1e week al gekocht, waardoor de voorsprong op de andere platen alweer aan het afnemen is. Toch verkoopt Nikki nog ruim 2 keer zoveel als de #2.


In de 3e week gaat Mercy van Duffy van #9 naar #4.
In een tijd dat er maar weinig origineels meer lijkt te worden gemaakt in muziekland, is het niet verwonderlijk dat er ook bij Duffy gesproken wordt over gebrek aan originaliteit.
Het intro van Mercy heeft namelijk erg veel weg van het intro van Time of the season van the Zombies, een #12-hit uit 1969.


In de 14e week notering verliest Colbie Caillat met Bubbly een plaatsje en staat nu op #6.
De single stond de afgelopen 5 (!!) weken op #5 genoteerd.
Dit is een knappe prestatie, maar geen record.
In 1965 wist La danse de Zorba in de uitvoeringen van Mikis Theodorakis, Trio Hellenique en Duo Acropolis namelijk maar liefst 6 weken op rij op #5 te staan, later nog eens aangevuld met nóg een weekje, dus 7 weken in totaliteit.


In de 5e week stijgt Hate that I love you van Rihanna en Ne*Yo van #19 naar #10.
Eén van de redenen dat de plaat een laatbloeier is, is dat er sinds kort pas een fysieke single van verkrijgbaar is.
De #10-notering levert Ne*Yo zijn 1e top 10-hit op, want tot nu toe kwam hij nooit verder dan #11, in 2006 behaald met zijn debuuthit So sick.
Rihanna is al wat gewend, want het is haar 6e top 10-hit op rij. Haar eerste 2 hits haalden de top 10 niet en daarna was het met elke hit raak, want sindsdien haalde elke hit de top 5.


Het gebeurt wel eens dat een artiest x weken genoteerd staat en dan uitgerekend op positie x blijft staan.
Je krijgt dan in de notatie van de hitlijst 3 keer hetzelfde getal achter elkaar, wat in hitparadetermen ook wel een 'gekkengetal' wordt genoemd.
Voor Lenny Kravitz is het niet te hopen dat hij bijgelovig is, want hij blijft deze week met I'll be waiting in de 13e week notering op #13 staan en heeft derhalve 3 maal het getal 13 op rij staan....


Het Noord-Hollandse Volendam is al sinds de jaren '60 een plaats waaruit veel muzikaal talen is voortgekomen.
Gezien het inwoneraantal van ongeveer 22.000 is het zelfs de plaats in Nederland waar gemiddeld gezien de meeste artiesten vandaan komen.
Het succes begon in de jaren '60 met artiesten als the Cats en BZN en in latere jaren werden er ook successen gescoord door o.a. Annie Schilder, Piet Veerman en Tol & Tol.
De laatste jaren is er weer een nieuwe lichting artiesten gekomen, zoals Jan Smit, Monique Smit, 3JS en Nick & Simon.

Dit laatste duo bestaat uit Nick Schilder (6 november 1983) en Simon Keizer (16 mei 1984).
Ze werden in eerste instantie bekend als 'de vrienden van Jan Smit', mede doordat ze meeschreven aan liedje van Jan en ze daarnaast ook meededen op de hit Laura.
In 2006 braken ze echter zelf ook door met de singles Steeds weer en Verloren.
Het eerste Top 40-succes kwam later dat jaar met Vaarwel verleden / De soldaat, ook afkomstig van hun debuutalbum Nick & Simon.

Vorig jaar september volgde het 2e album Vandaag, waarop al de hits Kijk omhoog en Pak maar m'n hand stonden.
De opvolger van deze singles is Rosanne, dat deze week op #22 als hoogste nieuweling de Top 40 binnenkomt.
Rosanne is de 5e Top 40-hit voor Nick & Simon.


De Amerikaanse producer/rapper Timbaland werd op 10 maart 1971 als Timothy Z. Mosley in Virginia Beach geboren.
In eerste instantie begon zijn muzikale carrière als producer. Zijn eerste productie was een aantal albumtracks van Jodeci (met daarin K-Ci & JoJo) in 1993 en al snel werkte hij mee aan albums van o.a. Aaliyah, Ginuwine en Missy Elliott.
In 1999 scoorde Timbaland in korte tijd 2 hits als uitvoerend artiest, maar daarna zou het tot 2006 duren voordat hij weer zelf een credit kreeg op hitsingles.

Toen dit eenmaal het geval was, was het hek ook van de dam, want in anderhalf jaar tijd scoorde Timbaland 6 hits die allemaal de top 10 wisten te halen.
Hoogtepunt was Apologize, samen met rockband OneRepublic, dat rond de jaarwisseling 4 weken op #1 stond.
Deze week komt hij op #26 binnen met Scream, zijn 9e Top 40-hit.

Scream is een samenwerking met Keri Hilson en Nicole Scherzinger.
Keri Hilson is een Amerikaanse zangeres, die op 27 oktober 1982 als Keri Lynn Hilson in Atlanta werd geboren.
Ze is lid van het schrijverscollectief the Clutch, dat platen schrijft voor vele artiesten. Op haar CV staan al platen van o.a. Mary J. Blige, Jennifer Lopez, Kelly Rowland en Toni Braxton.
Vorig jaar scoorde ze al een #3-hit met The way I are, een samenwerking met Timbaland. Daarnaast staat haar debuutalbum als zangeres gepland voor mei 2008 en zal de titel In a perfect world meekrijgen.

Nicole Scherzinger werd op 29 juni 1978 in Honolulu, Hawaii geboren als Nicole Prescoiva Elikolani Valiente Kea. Haar ouders gingen uit elkaar toen Nicole nog een baby was en enige tijd later kreeg ze de achternaam van haar stiefvader Gary Scherzinger.
Tijdens haar studie begon ze in 1999 als achtergrondzangeres van de rockband Days of the New. Twee jaar later deed ze mee aan het TV-programma Popstars, bij ons bekend als Popstars, the rivals. Ze wist hier in de girlgroup Eden's Crush terecht te komen, dat de battle won.
Na enkele muzikale omzwervingen kwam Nicole in 2003 bij the Pussycat Dolls terecht, waarmee ze vanaf 2005 6 top 10-hits op rij wist te scoren.
Daarnaast bouwt ze aan een solocarrière. De single Come to me met Diddy haalde de Top 40 nog niet, maar eind vorig jaar was het wel raak met de #27-hit Baby love, een samenwerking met Will.I.Am.
Deze week komt ze op #26 binnen met Scream en scoort ze (net als Keri Hilson) haar 2e Top 40-hit.


De Utrechtse band Leaf is een beetje aan het jojo-en geslagen.
Hun single New song stond 2 weken geleden op #26, zakte vorige week naar #34 en gaat deze week in de 5e week notering weer omhoog naar #28.


De Amerikaanse zangeres Alicia Keys werd in New York geboren als Alicia J. Augello-Cook. Het is bekend dat ze op 25 januari jarig is, maar de diverse bronnen komen er niet uit of ze nou in 1980 of 1981 geboren is.
Alicia was 7 jaar toen ze met pianolessen begon. Ze speelde klassieke stukken van bekende componisten.
Ze doorliep de Professional Performing Arts School in slechts 3 jaar tijd en ging daarna naar de Columbia University, maar maakte haar studie niet af, omdat ze de muziekwereld in wilde gaan.

Haar eerste professionele opname was de track Dah dee dag (Sexy thing), dat op de soundtrack van de film Men in black terecht kwam. Hierna volgden nog meer tracks voor films.
In 2001 kwam haar debuutalbum Songs in A minor uit, dat samen met de hitsingle Fallin' voor een wereldwijde doorbraak zorgde.
Hierna volgden hits als You don't know my name en If I ain't got you, afkomstig van haar album The diary of Alicia Keys.

Vorig jaar volgde het album As I am. De eerste single hiervan was No one, dat tot #3 kwam en na 20 weken nog altijd in de Top 40 te vinden is.
De nieuwe single heet Like you'll never see me again en komt deze week op #30 de Top 40 binnen.
Het is de 11e Top 40-hit voor Alicia Keys.


Deze week komen er maar liefst 4 Amerikaanse zangeressen de Top 40 binnen.
De onderste ervan is Kelly Rowland, die op 11 februari 1981 als Kelendria Trene Rowland in Atlanta geboren werd.
Toen ze 7 jaar was, gingen haar ouders uit elkaar en kleine Kelly verhuisde met haar moeder mee naar Houston, Texas. Hier leerde ze Beyoncé Knowles kennen. De twee meiden werden hartsvriendinnen en richtten later Destiny's Child op, waarmee vanaf 1998 vele hits als No no no, Survivor en Independent women part I gescoord werden.

In 2002 begon Kelly Rowland bovendien een solocarrière. Deze werd in een stroomversnelling gebracht door de #1-hit Dilemma, een duet met Nelly.
Verder scoorde ze hits met Stole en Can't nobody, afkomstig van haar debuutalbum Simply deep.
Het duurde vervolgens 5 jaar voordat vorig jaar juni haar 2e album Ms. Kelly verscheen.
De single Like this flopte vorig jaar nog, maar deze week heeft ze dan eindelijk alsnog een nieuwe hit te pakken.
Kelly Rowland komt namelijk binnen op #36 met Work. Het is haar 4e Top 40-hit en de eerste in bijna 5 jaar tijd.
Van Work zijn diverse mixen gemaakt. De hitversie is gemaakt door de heren van de Freemasons, die daarmee bewijzen dat ze na Faith Evans en Beyoncé wéér een R&B-artiest aan een dance-hit kunnen helpen.


De Nederlandse DJ/producer Peter Gelderblom werd in 1965 geboren.
Hij begon zijn muzikale carrière in 1979 toen hij werd geïnspireerd door de muziek van o.a. George Benson, Earth, Wind & Fire en Ohio Players.
Hij draaide 6 jaar in de Rotterdamse club LaBaraque, waarna hij zo'n 10 jaar draaide in de Rotterdamse Ramblas Club.
Naast dat DJ-werk werkte Peter als winkelmanager bij Midtown Records in Rotterdam.

Peter heeft al onder diverse namen platen gemaakt.
Zo maakte hij diverse tracks met zijn goede vriend René Amesz. Daarnaast maakte hij met Fred Henderson platen onder namen als Club Masters, Eclipse, the Dangerous Guys en Deejay System.
Vorig jaar scoorde Peter zijn eerste Top 40-hit met de #11-hit Waiting 4. Deze single bevatte een flinke sample uit By the way van Red Hot Chili Peppers uit 2002.
Deze week scoort Peter Gelderblom zijn 2e hit, want hij komt op #39 binnen met Trapped.

De single is een samenwerking met Muzikjunki.
Deze Rotterdammer heet in het dagelijks leven Dani Hageman en is ook bekend onder de naam Dan Parker. Daarnaast vormde hij samen met Joost Walter de act 2 Low 4 Zero.
De binnenkomst met Trapped levert Muzikjunki zijn Top 40-debuut op.

Trapped is overigens een bewerking van de gelijknamige hit van Colonal Abrams.
Het origineel van deze Amerikaanse zanger haalde in 1985 een #6-notering in de Top 40.


In de albumlijst staat Back to black van Amy Winehouse voor de 9e week op #1.
Het is het 10e album van een zangeres dat minstens 9 weken op #1 heeft gestaan.


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1  1 Hello world Nikki
 2  2 Valerie Mark Ronson featuring Amy Winehouse
 3  - Rosanne Nick & Simon
 4  3 Mercy Duffy
 5  4 Bleeding love Leona Lewis
 6  8 Betekenis Jeroen van der Boom
 7  9 Father & friend Alain Clark
 8  5 Bubbly Colbie Caillat
 9  - Disco volante Ida Engberg
10 10 Als ik jou zie Syb

Hello world staat voor de 2e week op #1 in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1  1 Back to black Amy Winehouse
 2  2 Before you leave Racoon
 3  3 Live it out Alain Clark
 4  4 19 Adele
 5  5 Muziek uit de TV-serie Mega Mindy
 6  8 It's time for a love revolution Lenny Kravitz
 7  - This is the life Amy MacDonald
 8  9 Thriller 25 Michael Jackson
 9  7 Who's your momma Anouk
10  - Dig, lazerus, dig!!! Nick Cave and the Bad Seeds

Back to black staat voor de 9e week op #1 in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 22 Rosanne - Nick & Simon
Snelste stijger 12 (+19) Disco volante - Ida Engberg
Snelste zakker 37 (-15) Don't stop the music - Rihanna
Superstippen 6
Stippen 7
Nederlandstalig 6
NL product 15
Langstgenoteerd 23(20 wk)
37(20 wk)
No one - Alicia Keys
Don't stop the music - Rihanna
Binnenkomers 5
Oudste act
(Top 40-debuut)
24 (25/12/1976) André Hazes


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 19  6  95 Lucky all my life Racoon
39 22  4  54 Als ik jou zie Syb
38 38  2   5 Ik laat je gaan Tatjana
37  4 17 455 Uninvited Freemasons featuring Bailey Tzuke
36  4  6 171 Catwalk criminal Kane