Nummer 3, 19 januari 2008

Voor de 4e week staan Timbaland en OneRepublic met Apologize op #1 in de Top 40.
De afgelopen jaren hebben er vrij regelmatig Amerikaanse act bovenaan de Top 40 gestaan, maar dit waren bijna allemaal soloartiesten.
De laatste Amerikaanse band die voor OneRepublic minstens 4 weken op #1 stond was Backstreet Boys, die in 1999 met I want it that way ook 4 weken de Top 40 wisten aan te voeren.
Als OneRepublic volgende week een 5e week vol weet te houden op #1, moeten we zelfs terug naar 1997, toen het kwartet 112 met I'll be missing you (Tribute to the Notorious B.I.G.) 9 weken op #1 stond.


Net als vorige week is er weinig spannends te beleven aan de kop van de Top 40.
Het is dat de nummers 4 en 5 stuivertje wisselen, anders was de gehele top 9 blijven staan.

Gevolg is dat Rihanna met Don't stop the music na de #1-notering nu al 4 weken op rij op #2 staat en dat ook een plaat als Alles is liefde van Bløf flink wat punten blijft scoren.
Deze laatste heeft inmiddels 528 punten verzameld, waardoor het de op 1 na grootste hit voor deze Zeeuwen is geworden. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de 646 punten van Holiday in Spain worden ingehaald.


In de 3e week gaat Some kinda rush van Booty Luv van #11 naar #10.
Het is de 2e top 10-hit voor de groep, want een jaar geleden wisten ze al tot #7 te komen met debuuthit Boogie 2nite.


Wanneer een remix van een eerdere hit de hitlijsten weet te bestormen, kan het een tegenvaller zijn, maar ook een flink wat grotere hit.
Zo haalde het origineel van Macarena van Los Del Rio een #20-positie, waarna een remix 3 jaar later een dikke #1-hit werd.
In 2000 kwam de originele versie van Silence van Delerium featuring Sarah McLachlan niet hoger dan #32, terwijl een remix door Airscape nog geen jaar later maar liefst 19 weken genoteerd stond.

Wellicht dat Ian Carey en Michelle Shellers aan bovenstaande platen een voorbeeld nemen, want met Keep on rising knallen ze deze week van #29 naar #11 en dat is stukken hoger dan de #35-positie waarop de originele versie (Rise van Soul Providers featuring Michelle Shellers) in 2000 kwam.


Alain Clark is 28 jaar, speelt zeer veel muziekinstrumenten en schrijft ook nog teksten en muziek.
Zijn vader is al ruim 30 jaar werkzaam als zanger en frontman van diverse soulformaties, dus Alain heeft de muziek met de paplepel ingegoten gekregen.
Als jochie werd Alain al vaak meegenomen naar jamsessies en toen hij 9 was, werd hij op gitaarles gezet. Daar hield hij op z'n 13e mee op, omdat zijn interesses ergens anders lagen. Alain hield zich meer bezig met sport en dingen die jongens van die leeftijd doen.
Alain moest zelfs gaan kiezen tussen sport en muziek, want hij bleek een talentvol basketballer te zijn en kon wellicht zelfs prof worden.
Toen hij na een talentenjacht echter werd overstelpt door enthousiaste reacties, liet hij de sport voor wat het was en besloot definitief in de muziek verder te gaan.
Toen Alain 19 was, kwam hij in contact met de toenmalige baas van Columbia Records in Nederland, die onder de indruk was van enkele demo's.
Ook vanuit Amerika kwam er belangstelling, waarna Alain 3 jaar in Amerika doorbracht om zich muzikaal te ontwikkelen.

Al die moeite werd begin 2004 beloond, want Alain Clark scoorde toen met Heerlijk een #22-hit.
Hierna volgde zijn Nederlandstalige debuutalbum Alain Clark, waarop ook nog de singles Vrij en Ringtone stonden, maar niet verder kwamen dan een tipnotering.
Alain schreef in de tussentijd ook diverse hits voor andere artiesten. Het grootste succes was V*kkevuller van Simon, een geslaagde persiflage op F**k it (I don't want you back) van Eamon uit 2004, maar hij schreef ook platen voor o.a. Gordon, Re-play, Ali B, Edsilia Rombley en Petra Berger.

Enkele maanden geleden verscheen het 2e album van Alain, dat in eerste instantie de titel No sign of improving mee zou krijgen, maar uiteindelijk Live it out bleek te heten.
In tegenstelling tot zijn debuutalbum is dit album volledig Engelstalig. De eerste single van dit album, This ain't gonna work, werd al een #3-hit en deze week komt opvolger Father and friend als hoogste nieuweling op #16 binnen.
Het levert Alain Clark zijn 3e hitsingle als uitvoerend artiest op.


Oei, oei, na 3 top 4-hits lijkt er nu een mindere hit voor Mika aan te komen.
Zijn nieuwe single Happy ending gaat in de 2e week namelijk slechts omhoog van #28 naar #26...


De Groningse studentenvereniging RK Albertus Magnus behoort met z'n 2000 leden tot de 3 grootste studentenverenigingen van Nederland.
In 1996 waren er twee heugdelijke feiten te vieren, want ten eerste bestond deze vereniging destijds 100 jaar en ten tweede werd dat jaar door een aantal leden de groep IsOokSchitterend! opgericht.
Dankzij een talentenjacht voor studentenbands wisten ze een platencontract af te dwingen en dit leidde in 1997 tot de #6-hit V.V.T. (Voltooid verleden tijd).
Hierna wist de groep echter geen hits meer te scoren, al bleven ze wel albums maken.

In de loop der tijd heeft de groep 3 drummers versleten, maar 5 van de 6 huidige leden doen al vanaf het begin mee.
In 2005 wist de groep als I*O*S een comeback te maken toen de single Hoe het voelt na een half jaar alsnog door de radio opgepikt werd en #19 haalde.
Hierna volgde de Staatsloterij-hit Uit de schaduw, waarmee #12 gehaald werd.

Enkele maanden geleden is het 6e album Open uitgekomen.
De titelsong wist de Top 40 net niet te halen, maar opvolger Hoofd onder water doet dat wel, want die single komt deze week op #27 de Top 40 binnen.
Het levert I*O*S de 6e Top 40-hit op.


In de loop der tijd hebben heel wat artiesten zich naar dieren vernoemd.
Zo had je the Beatles (beetles zijn kevers), Atomic Kitten, the Cats, Snoop Dogg en Corry & de Rekels.
Deze week komen the Wombats de Top 40 binnen.
Een wombat is een buideldier dat in Australië voorkomt. Het is een meter lang, heeft korte pootjes en een heel klein staartje.

De Britse indie-band the Wombats is afkomstig uit Liverpool.
De groep bestaat uit zanger Matthew Murphy, die ook de gitaren en toetsen bespeelt, drummer Dan Haggis en bassist Tord Øverland-Knudsen.
Die laatste naam klinkt niet echt Brits en dat klopt ook wel, want Tord is van Noorse origine.

De leden hebben elkaar in 2003 leren kennen op de Liverpool Institute for Performing Arts.
Deze school stelde hen ook in de gelegenheid om ervaring op te doen in China, waar ze optredens voor ruim 20.000 mensen gaven.
Het debuutalbum Girls, boys and marsupials uit 2006 kwam dan ook alleen in het Verre Oosten uit.
De term 'marsupials' is het Engelse woord voor 'buideldier' en verwijst uiteraard naar de groepsnaam.

Inmiddels is het 2e album van de groep uitgekomen, dat de titel The Wombats proudly present: A guide to love, loss & desperation mee heeft gekregen.
Van dit album is de single Let's dance to Joy Division afkomstig, dat deze week op #30 de Top 40 binnenkomt.

Blijft nu natuurlijk nog de vraag wie of wat Joy Divison is.
Wel, dit was een Britse rockband, die in 1976 werd opgericht.
Aan de groep kwam in 1980 abrupt een einde toen zanger Ian Curtis op 23-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.
De 3 overgebleven leden besloten uiteindelijk om als New Order door te gaan en scoorden hits als Blue Monday.


De laatste tijd worden er regelmatig nieuwe versies gemaakt van danceplaten van enkele weken geleden.
Zo ook van Bucovina, dat in 2003 al door de Duitse DJ Shantel was uitgebracht, maar destijds geen hit werd.
Shantel heet in het dagelijks leven Stefan Hantel en vormde de afgelopen jaren samen met German Popov (alias OMFO) de act Bucovina Club.
De remix die nu populair is, is gemaakt door de Britse DJ Ian Oliver die in het dagelijks leven Jan Winkler heet.

Aan de plaat werken diverse bekenden mee.
Zo is de plaat geschreven door Bob Sinclar en Steve Edwards en namen deze heren ook resp. de drums en zang voor hun rekening, terwijl Cutee-B voor de toetsen en gitaren garant stond.
Bucovina van Ian Oliver featuring Shantel komt deze week op #31 de Top 40 binnen en betekent voor beide heren hun Top 40-debuut.

Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in deze combinatie van dance en trompetten, dan moet je bovendien ook eens luisteren naar Mahalageasca van Mahala Raï Banda, dat op het punt staat om de Top 40 binnen te komen.


Het is alweer 2 jaar geleden dat de destijds 16-jarige Lara Mol uit Huizen de Top 40 bijna wist te halen met haar debuutsingle Fed up.
Lara werd destijds ontdekt door haar oudere zus Esther, toen de schuchtere Lara zich had ingeschreven op de zaterdagse theaterschool, met het idee om wat brutaler te worden.
Dat werd een succes, waarna ze meedeed aan diverse talentenjachten. Vervolgens wilde ze wel wat anders en dacht ze dat het zingen van pop, r&b, jazz en soulliedjes op zangles eigenlijk veel leuker was dan al die musicals.
Ze begon ook eigen liedjes te schrijven. Zo was Fed up destijds ook gedeeltelijk van haar eigen hand.

We zijn inmiddels 2 jaar verder en Lara is nu 18 jaar.
Deze week maakt ze op #33 haar Top 40-debuut met That's it baby, een nummer dat afkomstig is van de TV-reclame van het telefooninformatienummer 1850.


De Amerikaanse zangeres Stephanie Mills scoorde in 1980 een #1-hit met Never knew love like this before.
Nadat ze 4 jaar later nog een top 10-notering wist te halen, hebben we haar in de hitlijsten niet meer teruggezien, maar van haar #1-hit komt deze week een dance-versie de Top 40 binnen.

Deze uitvoering is gemaakt door Hardwell & Greatski, twee Nederlandse DJ's.
Hardwell is meer bekend als DJ Hardwell en heet in het dagelijks leven Robbert van de Corput.
Onder de naam Sandwich maakte hij in 2005 ook de track On the beach, dat op diverse verzamelaars terecht is gekomen.

Greatski in bij de burgerlijke stand beter bekend als Jan Voermans.
Samen met Addy van der Zwaan (Itty Bitty) en Koen Groeneveld (Boozywoozy) vormde hij de Klubbheads, waarmee hits als Hiphopping en Here we go werden gescoord.
Bovendien scoorden de heren onder de naam Drunkenmunky een hit met E, gebaseerd op Without me van Eminem.
Terwijl Itty Bitty en Boozywoozy samen nog onder vele andere namen hits scoorden (zoals Hi_Tack en the Ultimate Seduction), blijft het succes van Jan Voermans als uitvoerend artiest toch vooral tot eerder genoemde acts beperkt.

Deze week scoort hij echter een 'solohit', door samen met Hardwell op #35 binnen te komen met Never knew love.


De albumlijst wordt voor de 6e week op rij aangevoerd door Paul de Leeuw met de registratie van zijn Symphonica in rosso-concerten.
De laatste keer dat een Nederlandse zanger minstens 6 weken op rij de albumlijst aanvoerde, was eind 2003, toen 'n Ons geluk van Frans Bauer maar liefst 12 weken op #1 stond.


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1  1 Don't stop the music Rihanna
 2  2 Apologize Timbaland presents OneRepublic
 3  8 Valerie Mark Ronson featuring Amy Winehouse
 4  - Wonderwoman Leaf
 5  4 No one Alicia Keys
 6  7 Good God Anouk
 7 10 Uninvited Freemasons featuring Bailey Tzuke
 8  9 All my life Krezip
 9  - The beep beep song Simone White
10  - Bubbly Colbie Caillat

Don't stop the music staat voor de 6e week op #1 in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1  1 Symphonica in rosso Paul de Leeuw
 2  2 Back to black Amy Winehouse
 3  3 Who's your momma Anouk
 4  4 Who'll speak for love Trijntje Oosterhuis & Metropole Orchestra
 5  5 Vandaag Nick & Simon
 6  - Live it out Alain Clark
 7  7 Pictures Katie Melua
 8  6 Samen met Dré André Hazes
 9  8 In rainbows Radiohead
10  - Unwind Van Velzen

Symphonica in rosso staat voor de 6e week op #1 in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 16 Father and friend - Alain Clark
Snelste stijger 11 (+18) Keep on rising - Ian Carey featuring Michelle Shellers
Snelste zakker 28 (-11)
34 (-11)
Pak maar m'n hand - Nick & Simon
This ain't gonna work - Alain Clark
Superstippen 2
Stippen 9
Nederlandstalig 6
NL product 15
Langstgenoteerd 32(20 wk) Hey there Delilah - Plain White T's
Binnenkomers 6
Oudste act
(Top 40-debuut)
21 (26/7/1975) John Denver


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 21  9 128 Dan leef ik toch nog een keer Acda en de Munnik
39 15  8 110 All I need Within Temptation
38 24 11 100 Lost Michael Bublé
37 18 11 143 Toca's miracle [Richard Durand edit] Fragma
33  9 10 197 Groupie love Ali B featuring Yes-R, Gio & Darryl
32 27  4  40 Baby love Nicole Scherzinger featuring Will.I.Am