Nummer 27, 7 juli 2007

Voor de 7e week wordt de Top 40 aangevoerd door Blijf bij mij van André Hazes en Gerard Joling. De voorsprong op de concurrentie is nog altijd behoorlijk groot.
Het is de 15e plaat die sinds juli 1999, toen airplay bij de samenstelling mee ging tellen, minstens 7 weken op #1 in de Top 40 staat. Die andere 14 kregen (in ieder geval in eerste instantie) een flinke dosis airplay, maar Blijf bij mij heeft steeds een bescheiden hoeveelheid airplay gekregen, waardoor de prestatie extra knap is.


In de 2e week gaat Roxeanne van #13 naar #4 met Ik hou van jou.
Hierdoor is haar Top 40-debuut succesvoller dan dat van haar vader, want André Hazes kwam met zijn debuuthit Eenzame kerst in 1977 in de Top 40 niet hoger dan #5.


Mutya Buena gaat met Real girl in de 3e week van #10 naar #6.
Ook zij weet beter te scoren dan een 'voorbeeld', want het origineel van deze plaat, It ain't over til it's over van Kravitz, wist in 1991 niet hoger dan #9 te komen.


Het zal in geen enkel ander genre moeilijker zijn om je succes vast te kunnen houden dan in de categorie 'kleuterpop', want wil je een langdurig succes hebben dan moet je regelmatig een nieuwe groep mensen enthousiast krijgen voor je muziek.
Dit is de meiden van K3 in ieder geval wel gelukt, want Karen Damen, Kathleen Aerts en Kristel Verbeke debuteerden al in 2000 met de #18-hit Heyah mama, dat ze een jaar eerder tevergeefs naar het Eurovisie Songfestival wilden zingen.
Zonder de steun van airplay scoorden de meiden sindsdien grote hits met o.a. Toveren (#3, op verkopen #1), Oya lélé (#9, op verkopen #4) en Kuma he (#2, op verkopen #1).

Als het aan K3 ligt wordt 1 juli in het vervolg Kusjesdag.
Ze hebben er ook een liedje over gemaakt met dezelfde titel. Die single komt deze week op #8 de Top 40 binnen en is de 11e Top 40-hit voor K3.
De binnenkomst op #8 is een evenaring van hun persoonlijk record, want op een week na 5 jaar geleden (13 juli 2002) kwamen ze ook op #8 binnen met Feest.


De Canadese zangeres Nelly Furtado heeft Portugese ouders. Dat ze haar roots niet vergeten is, bleek al in 2004 toen ze het officiële thema van het EK Voetbal in Portugal zong: Força.
In Latijns Amerika heeft Nelly ook successen met Spaanstalige platen.

Ruim een jaar geleden kreeg ik van een vriend van me uit Peru een mp3 doorgestuurd van Te busqué, een duet tussen Nelly Furtado en de Colombiaanse zanger Juanes.
Het liedje, waarvan de titel Ik zocht naar jou betekent, was toen een grote hit in Latijns Amerika en heeft intussen ook op #1 in Spanje gestaan.

Nederland loopt al vaker achter met hits van Juanes, want ook A dios le pido (2003) en La camisa negra (2006) waren pas een jaar na dato hits in Nederland.
Deze laatste werd uiteindelijk wel de meest succesvolle hit in de Top 40 over 2006.

In september zal de wereldwijde release van het nieuwe Juanes-album La vida es un ratico plaatsvinden. Of Te busqué hier ook op zal staan, is echter nog de vraag.
De single is namelijk afkomstig van het album Loose van Nelly Furtado, waar ook haar hits Maneater, Promiscuous, All good things en Say it right staan.
Met de binnenkomst op #19 scoort Juanes zijn 4e Top 40-hit en is Nelly alweer aan haar 13e Top 40-notering bezig. Van de andere 12 haalden er 11 de top 10. Daarnaast is het jammer voor haar dat ze deze week met Give it to me net uit de Top 40 valt, anders had ze met 3 platen tegelijkertijd genoteerd gestaan...


De samenstelling van de artiesten in de Top 40 wordt met de week diverser.
We hadden naar gewone zangers, zangeressen, rappers en producers al een paar dansers, een acteur, een actrice, een marathonschaatser, een zanger die na zijn dood een duet opnam en een dochter-van-een-zanger.
Deze week komt daar nog een TV-presentator bij....

Jeroen van der Boom werd op 22 juni 1972 in Nijmegen geboren.
Hij deed het ondernemerscollege in Haarlem en speelde ondertussen in het bandje the Travellers.
De droom van Jeroen was om entertainer te worden. Hij werd dit door als zanger en toetsenist op te treden op het Rembrandtplein in Amsterdam.
Na een screentest mocht hij het belspelprogramma Game-time presenteren, waarna The National School Series volgde.
De grootste bekendheid kreeg Jeroen van het SBS6-programma Real TV, dat later in Explosief! werd omgedoopt.

Jeroen heeft een eigen productiemaatschappij, Rebel TV en speelde rollen in theatershows als Barcelona, Dinnershow of the century en Novomundo.
Het zingen heeft Jeroen nooit losgelaten. Zo had hij in 2004 al een bescheiden succesje met Toekomst.
Nog niet zo lang geleden probeerde hij het met de Paul Anka-cover She's a lady (bekend door Tom Jones) en deze week maakt hij op #26 dan eindelijk zijn Top 40-debuut met Jij bent zo.


De Britse zangeres Joscelyn Eve Stoke werd op 11 april 1987 geboren. Op 16-jarige leeftijd brak ze in 2004 door met haar album The soul sessions, waarop louter covers stonden. Het leverde een succesje op met Fell in love with a boy.
In 2005 kwam het album Mind, body & soul, dat 4 hits opleverde, waarvan You had me de grootste was.

Eerder dit jaar verscheen het album Introducing Joss Stone, waarop al de #8-hit Tell me 'bout it stond.
Ook de single die deze week op #34 de Top 40 binnenkomt is van dat album afkomstig. De hit heet Tell me what we're gonna do now en is de 6e Top 40-hit voor Joss Stone.

Tell me what we're gonna do now is een samenwerking met Common.
Deze Amerikaanse rapper werd op 13 maart 1973 als Lonnie Rashid Lynn in Chicago geboren.
Zijn debuutalbum Can I borrow a dollar? kwam al in 1992 uit, maar zijn eerste Nederlandse succesje kwam pas in 2000 met The light / The 6th sense, afkomstig van het album Like water for chocolate.
Uiteindelijk scoorde Common in 2002 zijn eerste hit met Dance for me, een samenwerking met Mary J. Blige dat tot #29 kwam.
Het heeft ruim 5 jaar geduurd, maar deze week scoort Common zijn 2e Top 40-hit met Tell me what we're gonna do now op #34.


De Nederlandse DJ Ferry Corsten werd op 4 december 1973 geboren.
Zijn werkte onder diverse namen, zoals System F en in samenwerkingen ook als Veracocha en Gouryella.
Solo scoorde Ferry in 2002 zijn eerste Top 40-hit met Punk, waarmee hij tot #34 kwam. Zijn grootste hit was Fire, waarmee eind 2005 #18 gehaald werd.

Zijn nieuwe hit Beautiful is het themanummer van Dancetour 2007.
Dit evenement is in 2001 begonnen onder de naam Boulevard of dance in de Drechtsteden (omgeving Dordrecht dus).
De bedoeling van het evenement is om dance, 1 van de populairste muziekstromingen van de laatste jaren, voor meer mensen toegankelijk te maken. De meeste feesten hebben vrij dure kaarten, zijn op late tijdstippen en er is vaak een onduidelijk deurbeleid. Dancetour is daarom gratis, wordt overdag gehouden en is voor iedereen toegankelijk.
In 2004 werd de naam Boulevard of dance in Dancetour veranderd en werden 3 steden aangedaan. Dit is steeds verder uitgebreid en dit jaar gaat de tour langs maar liefst 9 steden. Hier zijn er inmiddels 5 van geweest, maar je kan nog naar Goes (29-7), Apeldoorn (5-8), Eindhoven (19-8) en Doetinchem (30-8) toe.

Het themanummer van Ferry Corsten, Beautiful, komt deze week op #37 de Top 40 binnen en daarmee scoort Ferry zijn 6e hit onder eigen naam.


In de albumlijst staat Call me irresponsible van Michael Bublé voor de 8e week op #1.
De laatste keer dat een album minstens zo lang op #1 stond, was eind 2005, toen Piece by piece van Katie Melua in 2 etappes 12 weken op #1 stond.


De 10 bestverkochte singles en downloads van dit moment:

 1  1 Blijf bij mij André Hazes & Gerard Joling
 2  2 Umbrella Rihanna featuring Jay-Z
 3  3 Do you know? (The ping pong song) Enrique Iglesias
 4  4 Freefall Jeckyll & Hyde
 5  6 Everything Michael Bublé
 6  5 Tranen gelachen Guus Meeuwis
 7  - Say it right Nelly Furtado
 8  9 Holiday Patrick Jumpen
 9 10 Doe dit, doe dat Jim
10  - Can you feel it? Gerard * Rene * Gordon feat. John Marks

Blijf bij mij staat voor de 7e week op #1 in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1  1 Call me irresponsible Michael Bublé
 2  - An end has a start the Editors
 3  2 Lost highway Bon Jovi
 4  4 Maak me gek Gerard Joling
 5  5 The Police the Police
 6 10 Loose Nelly Furtado
 7  - My december Kelly Clarkson
 8  8 Icky thump the White Stripes
 9  6 Live in Dublin Bruce Springsteen with the Sessions Band
10  3 Collected Cat Stevens

Call me irresponsible staat in totaliteit voor de 8e week op #1 in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 8 Kusjesdag - K3
Snelste stijger 4 (+9) Ik hou van jou - Roxeanne
Snelste zakker 29 (-11) Sexy lady - DJ Jean
Superstippen 3
Stippen 8
Nederlandstalig 8
NL product 19
Langstgenoteerd 16(17 wk) Grace Kelly - Mika
Binnenkomers 5
Oudste act
(Top 40-debuut)
1 (25/12/1976) André Hazes


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - pnt - titel - artiest)

40 12 10 175 Because of you Ne*Yo
39  7 11 248 Give it to me Timbaland featuring Nelly Furtado & Justin Timberlake
37  5 18 445 The sweet escape Gwen Stefani featuring Akon
34 14  5 102 (You want to) Make a memory - Bon Jovi
33  2 14 369 In the dark Tiësto featuring Christian Burns