Nummer 47, 25 november 2006

Na de enige sprong van vorige week (van #34 naar #1) voeren U2 en Greenday deze week voor de 2e week de Top 40 aan het The saints are coming.
Voor U2 is het direct een evenaring van hun persoonlijk record, want ze zijn tot nu toe nooit verder gekomen dan 2 weken op #1. Dit gebeurde met Beautiful day in 2000.


In de 2e week gaat Paniek in de confettifabriek van Coole Piet van #12 naar #2.
De single is ruimschoots de bestverkochte single van de afgelopen week, maar moet door gebrek aan airplay de koppositie momenteel nog afstaan aan U2 en Greenday.

Een sprong van #12 naar #2 is pas 2 keer eerder gemaakt, namelijk door God is a DJ van Faithless (1998) en Zinloos van Lange Frans & Baas B feat. Ninthe.
Die beide platen stonden de week erna op #1, dus zijn de statistieken gunstig gestemd voor Coole Piet.


Na 11 weken in de top 10 zakt Jan Smit met Als de morgen is gekomen van #10 naar #11.
Deze 11 weken is wel een persoonlijk record voor Jan, want tot nu toe was hij nooit verder dan 10 weken in de top 10 gekomen. Dit gebeurde direct met zijn debuutsingle Ik zing dit lied voor jou alleen uit 1997.

Ondanks dat Jan deze week niet in de top 10 te vinden is, zal hij dat volgende week wellicht wel weer zijn, want afgelopen vrijdag is zijn nieuwe single Cupido uitgekomen en ook die single gaat als warme broodjes over de toonbank.


Eerder in deze hitfeiten schreef ik al dat Paniek in de confettifabriek van Coole Piet op #2 in de Top 40 staat.
De Gebroeders Ko gaan deze week met Sinterklaas boot (Boten Anna) van #36 naar #25 en hierdoor staan er 2 Sinterklaasplaten tegelijkertijd in de Top 40.
Dit is een evenaring van het record, want ook in 1991 stonden er tegelijkertijd 2 Sinterklaasplaten in de lijst. Destijds waren het Olee olee Sinterklaas is here to stay!! van Ome Henk en Ik vraag aan Sinterklaas een heel gelukkig kerstfeest van Henk Temming.
Op 14 december 1991 stonden beide platen tegelijkertijd in de top 25, net als deze week dus ook het geval is.

Wie dacht dat het bij deze twee Sinterklaas-singles bleef, heeft het mis, want zo zijn ook Doe mij een pepernoot van de Feestpieten (op de melodie van Toppertje!) en Bij Sinterklaas van Viviënne en de Belangrijke Pieten verkrijgbaar.


Het muzikale project Umoja leverde Bløf al hits op met Japanse, Cubaanse en Turkse artiesten. Deze week komen daar weer 2 nationaliteiten bij.
Allereerst gaat de reis naar Bhutan, een klein koninkrijk in het Himalaya gebergte waar cultuur en traditie een belangrijke plaats in het dagelijks leven innemen. Welzijn en geluk zijn in Bhutan belangrijker dan economische en technologische vooruitgang.
Uit dit land komt de musicus Jigme Drukpa waarmee de Zeeuwen het lied Een manier om thuis te komen opnamen.

De nieuwe single van Bløf is een dubbele A-kant met de gloednieuwe track Regen, dat een aanvulling is op het Umoja-album.
Regen is in Marrakech opgenomen met de Marokkaanse musicus Maâlem Brahim el Belkani, die op de hoes van de single simpelweg Brahim el Belkani genoemd wordt.
De single Een manier om thuis te komen / Regen komt deze week als hoogste nieuweling op #32 binnen en is de 20e Top 40-hit voor Bløf.


In 1983 scoorde Irene Cara een #13-hit met de single Flashdance... what a feeling, afkomstig uit de film Flashdance.
Het lied is erg populair bij DJ/producers om een danceversie van te maken, want na What a feeling van Navy Blue uit 2003 en What a feeling (Flashdance) van Global Deejays uit 2005 is er nu What a feeling van Hughes Corporation.
Het is nog niet helemaal duidelijk wie achter deze act zitten, maar de zangeres die je hoort is Deanne Berry, een Australische zangeres die sinds een paar jaar in Londen woont.
What a feeling van the Hughes Corporation komt deze week op #34 binnen en is de debuuthit voor deze act.


De Britse act Supafly Inc. bestaat uit Andrew "One" Tumi en Panos "Mr P" Liassi, die elkaar vonden toen Panos op zoek was naar een goede zanger.
Ze verhuisden samen naar Australië, maakten diverse platen en kwamen op een gegeven moment in contact met danceproducer Christos Papathanasiou. Ze besloten als trio verder te gaan en maakten de track Let's get down.
De heren waren niet zo tevreden over de vocalen en vroeger daarom Fishbowl, een zangeres die in het dagelijks leven Angelique heet, om de plaat opnieuw in te zingen.
Gevolg was dat Let's get down van Supafly vs Fishbowl in het najaar van 2005 een #13-hit werd.

Deze week scoren de heren hun 2e hit, want onder de naam Supafly komen ze op #35 binnen met Movin' too fast.


De Nederlandse zanger/kunstenaar Herman Brood werd op 5 november 1946 in Zwolle geboren.
Tussen 1965 en 1976 speelde hij in diverse bands, waaronder Cuby & the Blizzards en Vitesse. Hierna richtte hij zijn eigen band the Wild Romance op.
De solodoorbraak kwam in 1978 met de #23-hit Saturday night.
Sindsdien scoorde hij 11 Top 40-hits, waaronder de carnavalshit Maakt van uw scheet een donderslag onder de naam de Breedbekkikkers in 1979 en 50 jaar met Henny Vrienten vanwege zijn 50e verjaardag in 1996.

Herman Brood werd 54 jaar, want op 11 juli 2001 pleegde hij zelfmoord door van het dak van het Hilton-hotel in Amsterdam te springen.
Toen hierna de single My way uitkwam, werd het een regelrechte #1-hit. Dit leek tevens de laatste hit voor Herman Brood te worden.

Leek, want in de maand dat Herman 60 geworden zou zijn, lukt een remix Saturday night iets dat een live-versie en een bigband-versie in eerder jaren niet lukte, namelijk de Top 40 halen. De mix komt op #36 de Top 40 binnen en is zijn 13e hit.
De mix is gemaakt door Armin van Buuren, die onlangs ook al Love you more van Racoon onder handen nam. Voor Armin is het de 7e Top 40-hit.


De Nederlandse DJ/producer Roy Poortmans noemt zich Roy Gates en samen met John Marks (echte naam John Dirne) maakte hij in 2003 platen onder de naam DJ Galaga.
Met The game wisten ze de Top 40 net niet te bereiken, maar It's on you haalde #39. Beide tracks werden wel hits in het feestcircuit.

Roy maakte vorig jaar soloplaten, maar How deep, On my way én We rock together bleven alle drie in de tiplijst steken.
Eind vorig jaar wist hij met Pump up (Gimme gimme gimme) de Top 40 net niet te halen. Dit was onder de naam Team X, wederom een samenwerking met John Marks.
In april van dit jaar maakte Roy Gates dan toch zijn solo-Top 40-debuut met de #37-hit Lose myself.
Opvolger Midnight sun komt deze week op diezelfde positie binnen en is de 2e Top 40-hit voor Roy Gates.


De Britse groep All Saints bestaat uit Shaznay Lewis, Melanie Blatt en de zussen Nicole en Natalie Appleton.
De groep brak in 1997 door met de #33-hit I know where it's at, waarna Never ever begin 1998 hun grootste hit werd. De opvolgende hit was een opvallende cover van Under the bridge van Red Hot Chili Peppers, in een tijd dat dit de enige hit van de Peppers tot dan toe was.
Na hun 6e hit, Black coffee uit 2000, ging de groep uit elkaar. De zussen gingen verder onder de naam Appleton en wisten welgeteld 1 hitje te scoren: de #39-hit Fantasy uit 2002.

Na ruim 6 jaar zijn de dames terug. Volgens Melanie Blatt gaat het om een voortzetting, maar uiteraard spreekt iedereen over een comeback.
Ze doen dit met de single Rocksteady, die deze week op #39 binnenkomt en de 7e hit voor All Saints is.


Na 5 weken is Junk van Ferry Corsten en Guru uit de Top 40 gevallen.
Meest opvallende aan de notering is wel dat de single niet hoger kwam dan #38 en het toch 5 weken volhield.
Dit is een evenaring van het record dat in 1995 door Laat me los van Wolter Kroes werd gezet. Ook dit single kwam niet hoger dan #38, maar wist ook 5 weken in de Top 40 te verblijven.


De 10 bestverkochte singles van dit moment:

 1  1 The saints are coming U2 and Greenday
 2  4 Als de morgen is gekomen Jan Smit
 3  2 Everytime I think of you Marco Borsato & Lucie Silvas
 4  6 Paniek in de confettifabriek Coole Piet
 5  3 I don't feel like dancin' Scissor Sisters
 6  - Jump Madonna
 7  5 Rood Marco Borsato
 8  - Irreplaceable Beyoncé
 9  - Illegal Shakira featuring Carlos Santana
10  - Hurt Christina Aguilera

The saints are coming staat voor de 2e week op #1 in de saleslijst.


De 10 bestverkochte albums van dit moment:

 1  1 Op weg naar geluk Jan Smit
 2  - Twenty five George Michael
 3  2 Once again John Legend
 4  - Away from home Stevie Ann
 5  4 Rudebox Robbie Williams
 6  5 The road to Escondido J.J. Cale & Eric Clapton
 7  3 Voor altijd Frans Bauer
 8  - As Frank Boeijen
 9  6 The same side Lucie Silvas
10 10 De hits van 2006 de Club van Sinterklaas

Op weg naar geluk staat voor de 7e week op #1 in de albumlijst.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 32 Een manier om thuis te komen / Regen - Bløf & Jigme Drukpa / Bløf & Brahim el Belkani
Snelste stijger 21 (+11)
25 (+11)
Dag & nacht - Kus
Sinterklaas boot (Boten Anna) - Gebroeders Ko
Snelste zakker 33 (-7) It's all coming back to me now - Meat Loaf featuring Marion Raven
Superstippen 4
Stippen 3
Nederlandstalig 6
NL product 14
Langstgenoteerd 17(14 wk) Dance 4 life - Tiësto featuring Maxi Jazz
Binnenkomers 6
Oudste act
(Top 40-debuut)
8 (3/1/1970) Carlos Santana


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

40 38  5 Junk Ferry Corsten featuring Guru
39  9 12 Call me when you're sober Evanescence
37 21  4 Vaarwel verleden / De soldaat Nick & Simon
34  1 16 Boten Anna Basshunter
33  5 12 Sexyback Justin Timberlake featuring Timbaland
31 24  7 Chasing cars Snow Patrol