Nummer 16, 16 april 2005

Guus Meeuwis staat voor de 2e week op #1 met Geef mij je angst.

Het origineel van Udo Jürgens, Gib' mir deine Angst uit 1982, wist nooit de Top 40 te halen, maar de covers van André Hazes (1984) en Guus Meeuwis (2005) wel.

De laatste #1-hit waar dit ook het geval bij was, was Comme d'habitude van Claude François uit 1967.
Het origineel haalde nooit de Top 40, maar covers van Zangeres Zonder Naam (als Mijn leven (1988) en onder de titel My way van Samantha Jones (1970), Elvis Presley (1977), Party Animals (1997) en Herman Brood (2001) deden dit wel.
Herman Brood wist postuum deze compositie na 34 jaar tot de hoogste positie van de Top 40 te brengen.


We hebben deze week een bijzonder rustige top 10.
De nummers 1 t/m 5 blijven staan, evenals de #7. De nummers 6 en 8, en 9 en 10 wisselen onderling stuivertje, maar meer gebeurt er niet.

Ook in de rest van de Top 40 is het rustig. Zo zijn er in totaliteit 10 platen die blijven staan.
Dit aantal is geen record. Zo bleven op 27 februari 1999 maar liefst 14 platen staan en werd op 26 december 1970 de lijst van de week ervoor herhaald, wat op zich natuurlijk 40 blijvers inhoudt.


Op de voorkant van de single is het niet duidelijk, maar als je de hoes omdraait, blijkt dat niet alleen Ali B een credit krijgt voor Leipe mocro flavour, maar dat ook Brayce en Yes-R een credit hebben.
Gevolg is dat Brayce 2 weken geleden met 2 platen tegelijk binnenkwam, want naast Leipe mocro flavour kwam hij ook solo binnen met Vraag jezelf eens af, dat deze week op #12 staat. Brace schrijft hiermee direct hitparadegeschiedenis, want hij is de enige artiest die tot 2 keer tot met 2 platen tegelijkertijd in de Top 40 binnen is gekomen!!
Voor Yes-R betekent het dat hij niet vorige week debuteerde met Stel je voor (deze week op #37), maar de week ervoor al z'n debuut maakte en inmiddels op 2 hits staat.


Anouk is zowel op singlegebied als op albumgebied bezig aan een zeer knappe reeks.
Voor de albums verwijs ik naar verderop in deze hitfeiten, voor de singles kijken we naar de prestaties van Girl.

Girl staat inmiddels 21 weken genoteerd en zakt slechts van #14 naar #15.
Deze 21 weken is het langst voor een NIET-#1-hit sinds Traffic van Tiësto eind 2003.

Wat nog veel knapper is, is het feit dat Girl inmiddels 670 punten verzameld heeft.
Hierdoor staat ze op #38 in de lijst met grootste hits ooit in de Top 40. En het gaat hard, want vorige week stond ze nog op #54!
Girl is de meest succesvolle NIET-#1-hit sinds Played-a-live (The bongo song) van Safri Duo uit 2001, dat destijds 686 punten haalde en #1 van het jaar werd.
Anouk zou deze plaat volgende week al voorbij kunnen gaan, als ze dan minimaal op #24 in de Top 40 staat.

In het overzicht van hits gescoord door een solo-zangeres, staat Girl inmiddels op de 3e plek allertijden.
Alleen My heart will go on van Celine Dion (730 punten) en ...Baby one more time van Britney Spears (680 punten) staan er nog boven.


De hoogste binnenkomer vinden we deze week op #19.
Dr. Kucho! komt uit Spanje heet in het dagelijks leven Daniel Manzano Salazar.
Zijn muzikale carrière startte in 1992, toen hij z'n eerste platencontract tekende bij het kleine label Quality Madrid.
Hier bracht hij veel platen uit, waaronder Techno city, dat op veel danceverzamelaars terecht is gekomen.
In 1996 zocht Dr. Kucho! het wat hogerop door voor grotere labels als Virgin en Arcade muziek te gaan produceren.

Langzaamaan groeide Dr. Kucho! uit tot een succesvol producer en DJ, die inmiddels een waslijst aan platen heeft uitgebracht.
Het Britse DJMag schreef al eens Dr. Kucho is the undisputed king of Spanish house.
Deze week maakt Dr. Kucho! zijn Top 40-debuut en dat doet hij samen met een Nederlander.

Gregor Salto werd in Nederland geboren op 21 april 1976.
Toen hij 8 was begon hij klassieke piano te spelen.
Zijn muzikale interesses groeiden en toen hij 15 was begon hij met een goede vriend housemuziek te maken op een Commodore computer.
Twee jaar later bracht Gregor zijn eerste plaatje uit, Pangaea.

Zijn studie bracht Gregor een jaar of 5 geleden naar Madrid, waar hij aan de universiteit Spaans en Marketing studeerde.
Ook in Spanje was Gregor druk met muziek bezig. Zo was hij betrokken bij Café del Mar en ontdekte hij een andere soort electronische muziek: chill-out. Ook kreeg hij steeds meer de behoefte een eigen label te beginnen.

Dat label is er inmiddels, want hij is de eigenaar van het label G-Rex. De muziekstijl die hij daarop uitbrengt, noemt hij SoLaJa, dat staat voor electronische muziek gecombineerd met invloeden uit de SOul, LAtin en JAzz.
Gregor is momenteel zelf bezig aan z'n eerste album, dat waarschijnlijk The girl from Serrano gaat heten.

Dat Gregor in Spanje diverse mensen heeft leren kennen, blijkt wel uit het feit dat hij nu samen met Dr. Kucho! een plaat heeft gemaakt.
De single heet Can't stop playing en komt deze week op #19 in de Top 40 binnen.


Je zou denken dat het een grap was, want er werd onlangs aangekondigd dat op vrijdag 1 april de nieuwe single van de Haagse band Kane voor het eerst op de Nederlandse radio te horen zou zijn.
De single Something to say zou om 8.45 uur tegelijkertijd in première gaan op o.a. Radio 538, 3FM, Veronica en Yorin FM.
Het bleek geen grap te zijn, maar de gelijktijdige première kwam er uiteindelijk niet, want er was een DJ die hem al op 31 maart draaide en ook op 1 april kon iemand zich niet inhouden en de track een uurtje eerder draaien.

De single zal pas op 2 mei in de winkels liggen en is de voorloper van het album Fearless, dat voor 2 weken later in de planning staat.
Dit album zal pas het 3e studioalbum van de groep zijn, de eerste sinds So glad you made it uit eind 2001.

Kane zal als band in het vervolg overigens als trio naar buiten treden.
Er wordt geen permanente vervanger meer gezocht voor de Britse bassiste Yolanda Charles die de groep begin dit jaar verliet. Sinds de start van Kane in 1998 hebben al negen leden de band op enig moment verlaten.
Op de foto's van het nieuwe album en de nieuwe promotiefoto's zijn alleen zanger Dinand Woesthoff, gitarist Dennis van Leeuwen en drummer Martijn Bosman te zien.

Something to say komt deze week op #29 in de Top 40 binnen en is de eerste notering sinds Rain down on me [Tiësto remix], die in de zomer van 2003 tot #6 kwam.
Something to say is de 12e Top 40-hit voor Kane.


De Amerikaanse zanger John Mayer zat maar kort op het Berklee College of Music, want volgens eigen zeggen was het wel een enorme ervaring, maar had hij te weinig lessen.
Hij vertrok daarom naar Atlanta, waar hij aan z'n muzikale carrière ging werken. Een jaar later, in 1999, toen hij 20 was, bracht hij in eigen beheer z'n eerste solo-album Inside wants out uit.
Vanaf dat moment was hij een graaggeziene gast in diverse clubs in Atlanta. Een optreden bij het Southwest Music Festival in maart 2000 leverde John zijn eerste platencontract op.

In 2001 kwam het bijna volledig accoustische album Room for squares uit.
Vorig jaar kwam de opvolger Heavier things uit en van dat album komt de single Daughters.
John Mayer is inmiddels 25 jaar en debuteert deze week in de Top 40 op #34 met Daughters.


Vorig jaar bracht Kylie Minogue de verzamelaar Ultimate Kylie uit.
Hierop stonden ook enkele nieuwe tracks, waaronder I believe in you en Giving you up.
Giving you up komt deze week op #36 binnen en is de 20e Top 40-hit voor deze inmiddels 36-jarige Australische zangeres.


Deze week komen maar liefst twee acts de Top 40 binnen die in de jaren '80 al hun debuut maakten.
Op #36 hebben we Kylie Minogue, die in 1988 debuteerde met I should be so lucky en op #38 vinden we Tears For Fears, dat in 1985 debuteerde met de #1-hit Shout.

De Britse act Tears For Fears bestond uit Roland Orzabel en Curt Smith.
Deze heren kenden elkaar al vanaf hun 13e jaar en speelde in groepen als the Graduate en History of Headaches.
In 1983 brachten ze als het duo Tears For Fears hun eerste album The hurting uit.
Hun groepsnaam hebben ze ontleend aan het boek The prisoners of pain van de Amerikaanse psycholoog Arthur Janov, waarin de term Tears For Fears voorkwam, onder het motto: "veel huilen is goed om je angsten weg te werken".
Roland had het boek eind jaren '70 gelezen toen hij psychisch in de knoop zat.
Overigens is ook de naam van de band Primal Scream afkomstig van een boek van Arthur Janov.

Het debuutalbum leverde in Nederland geen hits op, maar de opvolger Songs from the big chair leverde de #1-hit Shout en de #2-hit Everybody wants to rule the world op.
In 1989 scoorden ze nog een #3-hit met Sowing the seeds of love, waarna het gedaan was met de top 10-noteringen.
In 1992 besloot Curt Smith de band te verlaten, nadat eerst nog even een verzamelalbum was uitgebracht.

Roland Orzabel ging verder onder de naam Tears For Fears en scoorde in 1993 nog een hit met Break it down again, dat de laatste hit voor de groep was.
Tot deze week dan, want na bijna 12 jaar is Tears For Fears terug in de Top 40 met Closest thing to heaven, dat deze week op #38 binnenkomt.
De single is afkomstig van het album Everybody loves a happy ending en is de 8e Top 40-hit voor Tears For Fears.


Net als de afgelopen 2 weken hebben we deze week 2 Duitstalige platen in de Top 40 staan.
Op #25 staat de oude #1-hit Das kleine Krokodil van Schnappi, terwijl Rammstein met Keine Lust naar #39 zakt.

De laastste keer dat er überhaupt 2 Duitstalige platen tegelijkertijd in de Top 40 stonden, was op 1 december 1990, toen Matthias Reim op #28 stond met Ich hab' geträumt von dir en op #33 met Verdammt, ich lieb' dich.

We moeten echter 22 jaar terug in de tijd toen het voor het laatst was dat er (minimaal) 3 weken op rij 2 Duitstalige platen genoteerd stonden.
Op 9, 16, 23 en 30 april 1983 stonden toen 99 Luftballons van Nena en Ich schau' dich an van Spider Murphy Gang genoteerd.

Hierbij moet worden opgemerkt dat op 3, 10, 17 en 24 mei 1986 Falco tegelijkertijd genoteerd stond met Jeanny en Rock me Amadeus, maar deze platen een combinatie van Duits en Engels waren en derhalve niet meetellen in dit overzicht.

Dank aan Micha Jans voor medewerking aan dit overzicht.


In de albumlijst staat Hotel New York van Anouk voor de 12e week op #1, waarvan de 5e week op rij.
De runner-up is dit keer 10 jaar, levensecht van Guus Meeuwis, jawel alwéér een andere #2.

Anouk staat inmiddels voor de 22e week bovenaan de albumlijst.
Qua Nederlandse artiesten hoeft ze alleen nog Marco Borsato (27 weken) en Frans Bauer (26 weken) boven zich te dulden.
Van alle zangeressen staat ze nu gelijk met Gloria Estefan en heeft alleen nog Celine Dion (30 weken) boven zich staan.


Statistieken:
positie
Hoogste binnenkomer 19 Can't stop playing - Dr. Kucho! & Gregor Salto
Snelste stijger 20 (+10)
26 (+10)
Must get out - Maroon5
It's like that - Mariah Carey
Snelste zakker 40 (-14) My impossible dream - Glennis Grace
Superstippen 2
Stippen 5
Nederlandstalig 8
NL product 15
Langstgenoteerd 15(21 wk) Girl - Anouk
Binnenkomers 5
Oudste act
(Top 40-debuut)
13 (11/9/1982) U2


Verdwenen platen:
(not - hp - wk - titel - artiest)

39 16  6 Heavy on my heart Anastacia
38 38  2 Thursday's child Raffish
35 10  8 Caught up Usher
32  5 13 Unwritten Natasha Bedingfield
29  5  8 Eyahe (Ik wil met jou) Djumbo